Napad na autobus OS BiH, MUP HNK traga za počiniocima

94

Ljudevit Marić, portparol MUP HNK potvrdio je za agenciju Patria da policija aktivno radi na pronalasku osoba koje su u noći 11. jula u Čapljini napali autobus OS BiH sa kojeg su skinuli registarske oznake. Za sada nije uključeno Tužilaštvo HNK. Policija je autobus nakon napada dopratila do kasarne.

– To je bila veća skupina ljudi koji su udarali rukama po autobusu. Vjerujemo da ćemo naći počinioce – kazao je Marić za Patriju.

Na pitanje da li postoje videosnimci koji bi pomogli u otkrivanju počinilaca i rasvjetljavanju događaja, Marić nije mogao odgovoriti zbog interesa istrage koja se vodi. Tu noć igrala je reprezentacija Hrvatske koja je pobijedila Englesku i plasirala se u finale Svjetskog prvenstva, a „navijači“ Hrvatske su pobjedu proslavili napadom na autobus OS BiH. U autobusu se nalazilo 15-ak vojnika koji nisu povrijeđeni.

Autobus OS BiH 11. jula vraćao se iz Potočara gdje su pripadnici OS BiH bili dio Operativnog štaba koji je osiguravao skup povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Iz Ministarstva odbrane BiH još uvijek nema zvanične reakcije, niti su odgovorili na upit koji im je uputila agencija Patria. Također, još uvijek nema ni reakcije ministrice odbrane Marine Pendeš (HDZ BiH) koja se nalazi na samitu NATO-a u Briselu.