Napravite sami kvasac

Preporučujemo

Zbog pandemije koronavirusa potražnja za pojedinim proizvodima drastično je porasla. Jedan od njih je i kvasac. Kupci tvrde da na policama pojedinih trgovina kvasca više uopće nema.

No, dobra je vijest da ga vrlo lagano možete napraviti i sami.

- -

Takozvani “starter”, poznat i kao divlji kvasac, zapravo je fermentirana mješavina brašna i vode, a dodajete ga brašnu i drugim sastojcima kada poželite napraviti hljeb, pecivo ili nešto treće.

Osnovni recept:

1. dan: Pomiješajte 100 grama brašna sa 100 mililitara mlake vode u dubokoj posudi i prekrijte tanjirom ili krpom. Stavite na toplo.

2. dan: Dodajte 50 grama brašna i 50 mililitara mlake vode, dobro promiješajte i vratite na toplo mjesto.

- -

3. dan: Ponovite postupak.

4. dan: Ponovite postupak.

5. dan: Ponovite postupak.

Šestog dana smjesu preselite u hladnjak i možete je početi koristiti.

Recept s jabukom:

Potrebni su vam:

Jedna jabuka

500 g brašna (+250 g brašna)

350 ml vode (+170 ml vode)

Recept:

1. Jabuku naribajte s korom, dodajte 500 grama brašna i 350 mililitara vode. Sve pomiješajte i stavite u staklenku te je dobro zatvorite.

2. Nakon tri dana polovicu smjese bacite, a ostatak prebacite u zdjelu te joj dodajte još 250 grama oštrog brašna i 170 mililitara vode. Smjesu vratite u staklenku i zatvorite je.

3. Kada se nakon nekoliko dana pojave mjehurići, smjesa je spremna za upotrebu.

Kada poželite iskoristiti starter za izradu kruha, odvojite 250 grama smjese. U preostalu smjesu dodajte brašna i vode prema potrebi kako bi smjesa uvijek bila podjednako rijetka.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...