Naša stranka: Majka iz Sarajeva vrijedi više od majke iz Mostara

111

Brojne vijećnice, zastupnice i aktivistice Naše stranke prisustvovale su današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su podsjetile da borba za ravnopravnost žena u našoj zemlji treba da traje svih 365 dana u godini, a ne samo 8. marta. One su uputile i apel svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini sa konkretnim mjerama koje se tiču rodne ravnopravnosti.

– Za nas je 8. mart radni dan i biće tako sve dok se ne ostvari potpuna ravnopravnost žena u BiH, kazala je kratko potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić.

Irma Baralija iz Mostara kazala je kako “hiljade žena godinama bivaju diskriminarane od raznoraznih vlada”.

 Biti majka u Sarajevu, izgleda da vrijedi više nego biti majka u Tuzli, Bihaću ili Mostaru. Rezultat je to diskriminatornih politika kontonalnih vlada uz odobravanje federalne Vlade. Porodiljske naknade i dječiji doplatak se bitno razlikuju od kantona do kantona. Vlada HNK je odlučila da adekvatan iznos dječijeg doplatka bude 25 KM. S obzirom da u pomenutoj Vladi nema nijedna žena, te da su premijer i ministri izgubili osjećaj za stvarnost, ovom prilikom ih podsjećam da se za 25 KM može kupiti samo jedno pakovanje pelena, istakla je Baralija, navodeći kako je to jedan od razloga zašto se mladu u BiH ne odlučuju da imaju djecu.

Jasmina Mršo iz Sarajeva je istakla kako je svaka druga žena u BiH doživjela neki oblik spolnog uznemiravanja.

– Takve situacije se dovoljno ne sankcionišu. Kada nešto ne sankcionišemo, onda šaljemo poruku društvu da je to prihvatljivo. Naša stranka će podnijeti inicijativu za izmjenu svih etičkih kodeksa kako bi se spolno uznemiravanje konačno sankcionisalo, poručila je Mršo.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je “kako je ponosan što je u stranci koja je prije nekoliko godina počela da se bavi problemom spolne ravnopravnosti”, piše Oslobođenje.

Rezultat toga je da smo na prošlim izborima bili stranka sa ubjedljivo najviše zastupnica i vijećnica, odnosno njih 43 posto. Sljedeća stranka po broju izabranih zastupnica i vijećnica ima 12.5 posto. ovo je dokaz da je politika ženskog roda, istakao je Kojović.

Vezani članci

Bijedić: Damir Nikšić je sa 22 godine života u nap... Predsjednik tuzlanskog Kantonalnog odbora SDP-a, Enver Bijedić, našao se posljednjih dana između dijametralno suprotstavljenih zahtijeva partijske c...
Reis Kavazović: Ovo je istina o ukopu žrtava genoc... Nakon tvrdnji u nekim medijima o tome kako je „rukovodstvo IZ predlagalo da se žrtve Genocida ukopaju u Kladnju“ - svoje svjedočenje o tim događajima ...
Dodik: Zajedno smo napravili ram za sliku koju šal... Svečanom ceremonijom zatvoren 14. Europski omladinski olimpijski festival (EYOF). Za svečanosti zatvaranja prisustovali su i članovi Predsjedništva Bo...
Općina Novi Grad ove školske godine stipendira 496... Općina Novi Grad Sarajevo u školskoj 2018/2019. godini stipendirat će 496 učenika i studenata, a tim povodom u multimedijalnoj sali Općine upriličeno ...