Nastavak kampanje za čistu i urednu općinu Centar u susret Sarajevo Film festivalu

26

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, nastavlja kampanju za čistu i urednu ovu lokalnu zajednicu a posebno centar grada u susret i u vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala.

Općina Centar ulaže maksimalne napore i finansijska sredstva kako bi svojim građanima obezbijedila što kvalitetnije uslove za život. Realiziran je veliki broj projekata koji se odnose na izgradnju i uređenje gradskih parkova i manjih javnih površina, dječijih ”ciciban” igrališta i sportskih ploha, uređenje i ozelenjavanje grobalja, uvođenje selektivnog odlaganja otpada i drugo. Uz sve to, u proteklom periodu uspješno su provedene brojne ekološke akcije čišćenja i uređenja javnih površina na mnogim lokacijama na području Centra.

Pored toga što Općina Centar ulaže velike napore kako bi njeno područje bilo što ugodnije mjesto življenja, građani nisu zadovoljni čistoćom javnih površina u centru grada.

Jedan od velikih događaja na području općine Centar i ovog ljeta je jubilarni 25. Sarajevo Film Festival, koji će se od 16. do 23. augusta održati pod pokroviteljstvom UNESCO, kada će grad biti u znaku Srca Sarajeva.

U susret ovom velikom kulturnom događaju, na inicijativu načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića, pokrenuta je kampanja za čistu i urednu središnju sarajevsku općinu. Akciju čišćenja i uređenja organizira Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar u saradnji sa Službom za investicije, komunalni razvoj i planiranje i Općinskim inspektoratom, štabovima civilne zaštite i savjetima mjesnih zajednica, kao i kantonalnim javnim komunalnim preduzećima ”Rad” i ”Park” te Dobrovoljnim vatrogasnim društvom ”Bjelave”. Sačinjen je plan aktivnosti prema kojem će sekretari mjesnih zajednica Općine Centar sve do završetka SFF vršiti pojačan nadzor terena i obratiti posebnu pažnju na čišćenje i pranje ulica, pražnjenje kontejnera, košenje i uklanjanje pokošene trave te sve druge vidove nečistoće kako bi se poduzimale potrebne aktivnosti. Naročito će se pratiti održavanje čistoće na području mjesnih zajednica: ”Trg-oslobođenja-Centar”, ”Marijin dvor”, ”Skenderija-Podtekija”, ”Ciglane” i ”Park-Višnjik”.

Inspektorat Općine zadužen je da u okviru svojih nadležnosti vrši u toku i poslije radnog vremena kontrolu javnih površina na općinskom području.

Ujedno će se koordinirati sa kantonalnim komunalnim javnim preduzećima ”Rad” i ”Park” koji su nadležni za održavanje čistoće i urednosti javnih površina. Odsjek za civilnu zaštitu je zadužen za koordinaciju sa štabovima CZ mjesnih zajednica i DVD „Bjelave“ i po potrebi će ove pripadnike Civilne zaštite angažovati na čišćenju javnih površina. Kao i prethodnih godina pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva  „Bjelave“ će izvršiti pranje trgova (Trg Prvog korpusa Armije BiH i Trg djece Sarajeva), pješačkog mosta Festina lente, kao i drugih javnih površina po ukazanoj potrebi.

Želja i namjera Općine Centar je u ovu kampanju također uključiti što veći broj građana da daju svoj doprinos kao mnogo puta do sada iskazujući i na taj način visoku ekološku svijest. Građani mogu u svojim mjesnim zajednicama prijaviti lokacije gdje je potrebno intervenisati.