Nastup Sevkas Dermana u Beču mamio aplauze, smijeh i suze: Izvođenjem sevdalinki i kasida predstavili svoju domovinu BiH

64

U Beču je održan premijerni koncert grupe Sevkas Derman. Ovu grupa je zanimljiva jer je čine većinom momci porijeklom iz BiH koji studiraju i rade u Beču te izvođenjem sevdalinki i kasida na najbolji način predstavljaju svoju domovinu raznovrsnoj publici.

Na bečkom konceru su u publici bili prisutni Iranci, Austrijanci, Turci te bh. građani koji su bili oduševljeni ovim nastupom.

Smjenjivale su se sevdalinke, kaside i tekstovi o Bosni, o majci, o vremenu u kome živimo brzo i zapostavljamo svoju djecu, porodicu i prijatelje.

Jake poruke, mnogo emocija, čak i suze su pratile ove momke na bini. Dugi aplauzi govorili su vise od rijeci.

Posebno emotivan bio je drugi dio koncerta. Šarolikost članova banda iznjedrila je jedan novi aranžman sevdalinke, ali su opet ostali dosljedni originalnosti iste. Gosti večeri, a prijatelji banda bilo su: Emir Raković, bosanskohercegovački vrsni izvođač sevdalinki koji živi i radi u Linzu i Elnaz Roshthari iz Irana koja je svirala tradicionalni iranski instrument SANTUR.

Poslije koncerta, publika se pod utiscima još zadržala do dugo u noć gdje su se družili.

Članovi banda: Elnur Mujezinovic BiH vokal, Ibrahim Zukic BiH vokal, Anel Ahmetovic BiH Harmonika, Milos Vukadinović Srbija klarinet, Saeid Borna Iran klavir, Sherif Ndao Senegal bas gitara, Šerif Abdulah Egipat perkusije i Adnan Sejdic BiH bubnjevi, Muamer Dzankovic Srbija menadzer.