NATO Ljetna škola Atlantskog vijeća BiH: Zahvalnica Indexu za promociju puta BiH ka punopravnom članstvu u NATO

151

Proteklog vikenda u Međugorju je organizirana četvrta po redu NATO Ljetna škola Atlantskog vijeća Bosne i Hercegovine u okviru koje je organizirana i konferencija o ulozi i značaju NATO-a za Bosnu i Hercegovinu.

Konferenciju su otvorili i studente iz cijele BIH pozdravili zamjenik komandanata NATO štaba u BiH norveški brigadir Morten Henriksen, predsjednica Atlantskog vijeća BiH prof.dr. Dijana Gupta i predsjednik Evropskog Defendolgija Centra iz Banja Luke prof.dr. Duško Vejnović.

Prisutnim predavačima i studentima obratio se u svojstvu prvog paneliste i Zoran Galić ,direktor Granične policije BiH koji je govorio o migrantskoj krizi kao aktuelnom problemu sa kojim se BiH suočava na planu sigurnosti i kako se ta situacija negativno odražava na kredibilitet institucija države BiH na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO i EU.

Konferencija je preko svojih panela nastojala da da odgovor na pitanje zašto da je BiH zastala na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u i Europskoj uniji. Na ta vrlo osjetljiva pitanja svoje viđenje su dali bivši visoki oficiri OS BiH birgadir Mihajlo Vujović koji je do odlaska u mirovinu obnašao visoke dužnosti u MO BiH u Sektoru za saradnju sa NATO-om i brigadir Brane Janković bivši šef vojne misije OS BiH pri NATO štabu u Briselu.

Svoje viđenje ove situacije dao je i direktor Centra sa strateške studije dcc.dr. Armin Kržalić sa Fakulteta za kriminalistiku Univerziteta u Sarajevu, kao i drugi gosti predavači. Na kraju dvodnevnog panela dodijeljene su i prigodne zahvalnice i certifikati polaznicima četvrte NATO Ljetne škole Atlantskog vijeća Bosne i Hercegovine.

Konferencija je pokazala da sam proces pristupanja BiH u punopravno članstvo NATO-a ima svoje zagovornike u svim krajevima BiH i da je to ne reverzibilan proces za državu Bosni u Hercegovinu i da tu činjenicu moraju prihvatiti svi politički čimbenici u BiH. Naravno, na putu BiH ka NATO-u moraju se uvažavati sve specifičnosti političkog sistema BiH i njenog kompliciranog ustrojstva, kao i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda, no svako protivljenje ovome procesu nije razborito niti je politički profitabilno za političke predstavnike bilo kojeg konstitutivnog naroda u BiH.

Na konferenciji je u svojstvu predavača bio prisutan i kolumnista portala Index.ba Nedžad Ahatović koji je u ime uređivačkog kolegija primio i zahvalnicu Atlantskog vijeća BiH za doprinos koji je portal Index.ba dao u promociji puta BiH ka punopravnom članstvu u NATO.

Ova zahvalnica je potvrda velikog truda i rada uređivačkog kolegija portala Index.ba, kao i potvrda da smo kao portal prepoznati od strane relevantnih institucija i udruženja. To nam je samo poticaj da radimo bolje i jezgrovitije i da konstanto aktualiziramo teme iz oblasti sigurnosti, što nam je i do sada bila praksa. Ovim putem se zahvaljujemo Atlantskom vijeću BiH na čelu sa prof.dr. Dijanom Guptom na ukazanom povjerenju i priznanju koje je dodijeljeno upravo našem portalu od toliko medija u BiH.

(E.L.)