NATO upozorio Kosovo da ne formira svoju vojsku

59

Ministri vanjskih poslova zemalja NATO-a upozorili su Kosovo da mora odustati od namjere da formira vojsku.

Nakon ministarskog sastanka na kojem je razgovarano o Zapadnom Balkanu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je zvaničnu Prištinu upozorio da će se suočiti sa ozbiljnim posljedicama ako nastavi proces transformacije Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku Kosova.

Prema njegovim riječima, ovaj proces se vodi u “veoma neprikladnom trenutku”, te nisu ispoštovane procedure.

“To ide protiv savjeta mnogih NATO saveznika. I može imati ozbiljne posljedice po buduće evroatlantske integracije Kosova”, upozorio je Stoltenberg kosovske vlasti, koje su inače najavile da će usvojiti zakone o transformaciji Bezbjednosnih snaga 14. decembra.

U vezi s tim prvi čovek Alijanse je podvukao da će NATO, ukoliko zvanična Priština nastavi za ovim procesom, “razmotriti angažovanje prema Kosovu”. Na molbu da precizira o kakvim posljedicama se radi, Stoltenberg je naveo da bi to bilo u nadležnosti Sjevernoaltlantskog savjeta (najviši organ u NATO) da zasjeda i odluči o konkretnim mjerama prema Kosovu.

Prvi čovek Alijanse je potvrdio da je na ministarskom sastanku bilo govora i o odluci kosovskih vlasti iz novembra da uvedu tarifu od 100 odsto na robu koja dolazi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, te kazao kako te mjere “stvaraju nove podjele”.

“Takvi koraci još više otežavaju dijalog Beograda i Prištine. Ali to je jedini način da se u regionu postigne trajni mir. Podstičemo i Beograd i Prištinu da se uzdrže od provokativnih koraka i izjava i naprave neophodne kompromise kako bi se okrenuli ka boljoj budućnosti”, poručio je Jens Stoltenberg, objavio je RSE.