Naučnici u šoku: Kod orki zabilježeno nikad viđeno ponašanje

162

Naučnici su nakon komešanja u vodi primijetili da mužjak orke drži tijelo novorođenog mladunca u ustima, i sa njime bježi od ženke i drugih članova njene porodice.

Kada je majka mužjaka pokušala da se umiješa i otjera grupu koja ga je jurila, ženka čije je mladunče mužjak nosio u ustima udarila ga je toliko snažno, “da se njegovo tijelo zatreslo, a kroz vazduh proletjela njegova krv”, ističu naučnici.

“Bili smo u isto vrijeme užasnuti i fascinirani”, izjavio je ekolog Džared Tauers za CBC.

Uprkos tome što ga je ženka povrijedila, mužjak i dalje nije htio da pusti mladunče, iako je ono do tada već bilo mrtvo, piše Njuzvik.

Istraživači, koji su cijeli događaj opisali u magazinu Sajentifik riports, kažu da je mužjak najvjerovatnije usmrtio mladunca kako bi se pario sa njegovom majkom, piše B92.

“Kod drugih vrsta sisara, mužjaci ispoljavaju ovakvo ponašanje kako bi ženka što prije ponovo ušla u plodnu fazu”, kaže Tauers.

On je dodao da se do sada smatralo da su ženke izbirljive kada je riječ o odabiru partnera za parenje, ali da novootkriveno ponašanje ukazuje na to “da ipak nemaju mnogo izbora”.

 “Slučaj pomaganja majke svom sinu takođe je jedinstven u svijetu orki. Poznato je da ženke orki dijele hranu sa svojim odraslim ćerkama i sinovima, i vode ih, a nakon ovoga se čini i da pomažu mužjacima tako što im obezbjeđuju priliku za parenje”, objasio je Tauers.

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...