Nefrolozi iz Tunisa, Libije i Alžira će učestvovati na 4. Mediteranskom nefrološkom kongresu u Mostaru

65

Nefrolozi iz Tunisa, Libije i Alžira po prvi put će ove godine učestvovati u 4.Mediteranskom nefrološkom kongresu, koji se održava od 20. do 22. aprila u Mostaru. Ovo je najznačajniji događaj iz oblasti nefrologije, dijalize i transplatatacione medicine, a predavanja će održati istaknuti stručnjaci iz BiH, Hrvatske, Italije, Turske, Grčke, Albanije, Španije, Crne Gore, Tunisa, Slovenije, Libije i Alžira.

Predsjednica Kongresa je prof.dr.Halima Resić (Sarajevo), predsjednica Mediteranskog nefrološkog kongresa je prof.dr.Ayse Balat (Turska), te je predsjednica Naučnog odbora Kongresa, prof.dr.Enisa Mešić (Tuzla).

Prof dr.Resić istakla je da će predavanja tretirati teme iz oblasti transplantacione medicine, dijalize i nefrologije, što je od neprocjenjivog značaja za nefrologe u BiH, jer će se obrađivati svi problemi i izazovi sa kojima se ljekari susreću u svakodnevnom radu.

„Naučni i Organizacioni odbor Kongresa uradio je sve pripreme za održavanje ovog značajnog događaja, te su delegirane teme birane u skladu sa postojećim nefrološkim, transplantacionim i dijaliznim problemima i tokovima. U okviru sesija neizostavan je interaktivni dio, u kojem će učesnici međusobno razmjeniti postojeća iskustva i izazove sa kojima se svakodnevno suočavaju” – navela je prof.dr.Resić.

Prof dr.Enisa Mesić kazala je da organizacijom 4. Nefrološkog kongresa mediteranskih zemalja nefrolozi još jednom pokazuju da u medicini nema granica i da su svi posvećeni zajedničkom cilju a to je unaprijeđenje zdravlja i liječenja stanovnika naše regije.

„Mediteran, jedna od najvažnijih geopolitičkih i civilizacijskih regija u svijetu, prepuna je sličnosti i različitosti u svemu, pa tako i u medicini i uspjehu u liječenju bubrežnih bolesnika. Nadamo se da će četvrti susret mediteranskih nefrologa donijeti kvalitetne prijedloge za unapredjenje liječenja bubrežnih bolesnika, naročito u oblasti bubrežne transplantacije i oblasti nefrologije u stanjima prirodnih i humanih katastrofa” – istakla je prof.dr.Mešić.

Prof.Mešić naglasila je da će na Kongresu će biti održano 12 naučnih sesija sa pozvanim predavanjima, oralnim prezentacijama i poster prezentacijama.

„ Ukupno je 37 pozvanih predavanja sa temama iz akutnog i hroničnog bubrežnog zatajenja, dijaliznog liječenja, transplantacije bubrega sa posebnim osvrtom na trgovinu organima i etičkim dilemama, nefrologije u okolnostima prirodnih i humanih katastrofa, te dječije nefrologije. Osim pozvanih predavanja biće prezentirano i 58 radova, 15 kao oralne prezentacije i 43 kao poster prezentacije. Iz Bosne i Hercegovine ukupno je 16 prezentacija, tri pozvana predavanja, četiri oralne prezentacije i devet poster prezentacija gdje učestvuju uglavnom mlade kolege, nefrolozi iz BiH” – kazala je prof.dr.Mešić.

S obzirom na porast dijaliznih pacijenata u BiH, Kongres je od neprocjenjivog značaja za razvoj ove grane medicine u našoj zemlji. Organiziranje ovog značajnog skupa najbolje je priznanje nefrolozima Bosne i Hercegovine.

Ovaj značajan naučni skup održava se uz podršku Svjetskog i Evropskog udruženja nefrologa.

Vezani članci

Prvi Dodikov susret sa novim ambasadorom SAD: Nels... Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Eric Nelson predao je akreditivno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosn...
Nadležni u BiH zabrinuti: U Grčkoj se nalazi 70.00... Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kazao je danas nakon sjednice Operativnog štaba koji se bavi migrantima u BiH, da je analizirana ukupna situac...
Oglasio se Hubijar: Ovo je osveta odlazećeg Konako... U javnosti se ovih dana vodi žestoka rasprava o Info centru koji je Turistička zajednica Kantona Sarajevo (TZKS) izgradila na Baščaršiji. Montažni obj...
Služba za poslove sa strancima među migrantima pro... Služba za poslove sa strancima je u prva dva mjeseca 2019. godine, na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar Službe u I...