Neistinite tvrdnje Islanda o zakašnjelom zahtjevu reprezentacije Turske

34

Vlasti Republike Turske uručile su diplomatsku notu vlastima Islanda u kojoj osuđuju sinoćnji neadekvatni odnos prema fudbalskoj reprezentaciji na aerodromu u Keflaviku, te traže dodatne mjere sigurnosti za članove turskog nacionalnog tima, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo vanjskih poslova Islanda je potom saopćilo da je do takvog propusta došlo jer je kasno zaprimljeno zahtjev za ubrzani prolazak igrača selekcije Turske na aerodromu u Keflaviku.

Ipak, izvori iz turske diplomatije su naveli da takve tvrdnje nisu tačne te da je takav zahtjev upučen 16. maja, a 6. juna je ponovljen kako bi podsjetili islandske vlasti o dolasku reprezentacije Turske.

Podsjetimo, diplomatska nota je resornim vlastima Islanda uručena posredstvom turske ambasade u Oslu, a u njoj se navodi kako kako su turski fudbaleri bili podvrgnuti višesatnim pasoškim kontrolama, pretresima njihovog prtljaga i kako su bili žrtve nepoštivanja i agresivnog ponašanja od strane islandskih službenika.

Najoštrije osudivši taj slučaj, Turska je zatražila dodatne mjere sigurnosti za reprezentativce i stručni štab. Kako bi i lično prenio nezadovoljstvo Turske, ambasador te zemlje u Oslu Fazli Corman je otputovao na Island.

Turska i Island će sutra igrati kvalifikacioni meč za plansman na Evropsko prvenstvo 2020., a turski tim kasno sinoć je posebnim letom iz Konye stigao u Keflavik.

Članovi turske reprezentacije su zbog detaljnih pasoških kontrola na aerodromu zadržani duže od dva sata, a detaljno je pregledan i prtljag svih fudbalera. Najiskusniji u turskom timu Emre Belezoglu i Burak Yilmaz negodovali su zbog mjera kojima su podvrgnuti.

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu neprihvatljivim je ocijenio ponašanje islandskih službi prema turskoj reprezentaciji.