Nelson: Nema mjesta za poricanje zločina i glorifikaciju zločinaca

17

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson obratio se uoči 25. godišnjice genocida u Srebrenici kazavši da su u njegovim mislima žrtve, preživjeli i porodice žrtava, dok je političarima poručio da je krajnje vrijeme da se približe istini i maknu od nacionalističke retorike.

U ime građana SAD-a Nelson je izrazio solidarnost sa žrtvama mračnog istorijskog trenutka koji se desio prije 25 godina.

On je kazao kako je nakon četvrt stoljeća BiH napredovala, ali da rane prošlosti nisu zacijelile, a ni neće dok god postoji negiranje zločina.

“Dok BiH stremi ka prosperitetnoj budućnosti nema mjesta za poricanje zločina koji su počinjeni tokom rata niti za glorifikaciju onih koji su osuđeni za te zločine”, kazao je Nelson.

On je kazao da je važno razjasniti to da zločine nisu činile cijele etničke grupe, ali i da je važno biti iskren u vezi sa tragičnom istorijom Srebrenice.

“Na ovu tešku godišnjicu bh. politički lideri moraju promovisati pomirenje kroz ono što rade, a ne samo kroz retoričku podršku. Vrijeme je da se odmaknemo od zapaljive nacionalne retorike i netačnih narativa koji ne smanjuju nego produbljuju etničke podjele. Umjesto toga lideri moraju napraviti ponekad teške, ali neophodne korake tako da svi građani BiH imaju šansu za mirnu i prosperitetnu budućnost”, poručio je Nelson.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson će sutra prisustvovati komemoraciji 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Izvor: Klix/Index.ba