Netanyahu: Isto primijeniti i protiv terorističkih država

142

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu ocijenio je da je odlučnost kakvu su pokazale SAD, Velika Britanija i Francuska, kažnjavajući sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada zbog navodne upotrebe hemijskog oružja, potrebno pokazati u sprečavanju “terorističkih država i organizacija da dostignu nuklearnu sposobnost”.

On je na današnjoj sjednici Vlade Izraela rekao da je to prenio britanskoj koleginici Theresi May u razgovoru u subotu uvečer.

Netanyahu je aludirao na Iran, navode izraelski mediji i podsjećaju da je predsjednik SAD-a Donald Trump dao Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj rok do 12. maja da poprave nuklearni sporazum s Iranom, potpisan 2015. godine.

Ako se ne izmjeni na zadovoljavajući način, Trump je upozorio da će se povući iz sporazuma.

Izraelski lider je ponovio da njegova zemlja u potpunosti podržava Trumpovu odluku da djeluje protiv upotrebe hemijskog oružja, dodavši da je pohvalila učešće Francuske i Velike Britanije u operaciji.

“Važna je međunarodna poruka, koja je data napadom, da ne postoji tolerancija za upotrebu nekonvencionalnog oružja. Dodao sam da je potrebno da se ta politika primijeni i u sprečavanju terorističkih država i organizacija da pribave nuklearne sposobnosti”, rekao je Netanjahu.

On je također upozorio da je Iran glavni izvor nestabilnosti u regionu i da Assad mora razumjeti da kada dopusti da se ta zemlja i njeni saveznici vojno učvrste u Siriji dovodi u opasnost Siriju i čitav region.

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...