Neutralizirani teroristi PKK-a koji su učestvovali u planiranju napada u Erbilu

23

U akciji na sjeveru Iraka neutralizirani su pripadnici terorističke organizacije PKK-a Haci Kurhan, kodnog imena Botan i Metin Akgun, kodnog imena Kental.

U akciji na sjeveru Iraka neutralizirani su pripadnici terorističke organizacije PKK-a Haci Kurhan, kodnog imena Botan i Metin Akgun, kodnog imena Kental. Oni su učestvovali u planiranju napada u Erbilu u kojem je poginuo diplomata konzulata Republike Turske Osman Kose, javlja Anadolu Agency.

Pripadnici Obavještajne službe Republike Turske (MIT) i Oružanih snaga Republike Turske (TSK) 30. jula na području Gara organizirali su akciju usmjerenu protiv Kurhana, koji je navodno bio pripadnik takozvanih specijalnih snaga PKK-a i Slobodnih jastrebova Kurdistana (TAK) i njegovog pomoćnika Akguna.

Neutralizirani pripadnici PKK-a učestvovali su u brojnim terorističkim aktivnostima, a Haci Kurhan nalazio se na plavoj potjernici.

Rođen 1976., Kurhan je bio jedan od pripadnika PKK-a kojem je Murat Karayilan najviše vjerovao, a terorističkoj organizaciji pridružio se 2002. Tri godine kasnije bio je zadužen za organiziranje brojnih aktivnosti u kampu Haftanin, u Iraku. Njegova sestra, također članica PKK-a, 2015. u sklopu PKK/KCK-YPG-a djelovala je na područjima Haseke i Kamisli, u Siriji.

Kurhan je bio zadužen i za obuku novih članova terorističke organizacije u Siriji odakle ih je slao prema Adani, Mersinu i Tarsusu, u Turskoj. Ustanovljeno je da je Kurhan učestvovao u planiranju terorističkih aktivnosti na područjima od ekonomske, turističke i strateške važnosti za sredozemnu i egejsku regiju.

Metin Akgun, rođen 1990. terorističkoj organizaciji PKK pridružio se 2014. godine. Učestovao je u organizaciji niza terorističkih aktivnosti PKK/KCK-a 2015. godine u Turskoj. Njegova sestra Neslihan Akgun, kodnog imena ”Berivan“, teroristima se pridružila 2014. godine.