Ni umro, ni pao: Skok bez aplauza i hiljade ljiljana bačeno u Neretvu

61

Uprkos kišnom vremenu u Mostaru je tradicionalno, uz zvuke sirena za uzbunu, bacanje cvijeća u Neretvu i simboličan skok bez aplauza koji je izveo Jasmin Kreso, u 10 sati i 16 minuta obilježena 26. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru.

Kreso je kazao kako ga pljusak i loše vrijeme nisu omeli u izvođenju počasnog skoka. Naglasio je kako bi volio da su okolnosti drugačije i ljepše i da Stari most nikada nije srušen.

“Ovo mi je najteži skok u životu, a ujedno i najdraži. Pomiješane su emocije”, kaže Kreso.

Ističe da ovaj dan doživljava sa suzama u sebi kao i većina Mostaraca.

“Mi moramo održavati tradiciju. To je naš posao i da padaju, što se kaže, ćuskije, mi ćemo to odraditi”, kazao je mostarski skakač pri izlasku iz Neretve.

Glasnogovornik kluba skakača u vodu “Mostari” Saša Oručević ističe kako je ovo najcrnji dan u historiji Mostara koji se obilježava 26 godina uz bacanje cvijeća u Neretvu i skokom bez aplauza.

“Skok bez aplauza tačno u 10 sati i 16 minuta kad je rušen Stari most i to je naša poruka da se nikada ne ponovi ovakva glupost, ne samo u Mostaru ili BiH nego nigdje u svijetu”, kazao je Oručević.

Obilježavanje rušenja simbola Mostara i sjećanje na trenutak kad je svijet zanijemio na Starom mostu je uprkos kišnom vremenu okupilo učenike osnovnih i srednjih škola koji su s bacanjem cvijeća u Neretvi i razgovorima o hostoriji poručili da se zlo koje je snašlo Mostar nikada ne smije ponoviti.

Kada je glavni simbol Mostara i Hercegovine srušen, cijeli svijet je zanijemio od ovog monstruoznog djela HVO-a. Dan ranije HVO je započeo rušenja mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule, što je okončano sutradan njegovim konačnim rušenjem.

Inače, mostarske gradske vlasti službeno obilježavaju samo godišnjicu obnove Starog mosta ali ne i godišnjicu rušenja. Most je obnovljen i svečano otvoren 24. jula 2004. godine, a nakon toga je uvršten na listu zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a.