Niš: Usljed komplikacija izazvanih gripom pet osoba preminulo, 11 oboljelih na respiratorima

16

Za samo pet dana, od 2. do 6. februara, u Nišu su usljed komplikacija izazvanih gripom umrle tri osobe. Naknadno je objavljeno kako su još dvije osobe u Nišu u toku noći preminule od komplikacija uzrokovanih virusom gripa, čime je broj žrtava u tom gradu porastao na pet.

U Kliničkom centru Niš su smještene 32 osobe oboljele od gripa, od kojih je 11 životno ugroženo.  Navodi se da je među oboljelim osmero djece sa kliničkom slikom ove bolesti, a njih 11 diše pomoću respiratora.

Svi pacijenti su, tvrde u Kliničkom centru, “stabilnog zdravstvenog stanja i dobro se osjećaju”.

I pored toga što broj pacijenata u niškoj bolnici iz dana u dan raste i toga što su čekaonice pred vratima ljekara u niškom Domu zdravlja i zdravstvenim ambulantama pune, u Nišavskom okrugu epidemije zvanično još nema.

Ipak, na teritoriji Niša jučer je proglašena epidemija gripa, jer je u tom gradu registrovano više od 3.800 slučajeva sa simptomima sličnim gripu, što je dvostruko više nego prethodne sedmice. Kao i u bolnicama širom Srbije, posjete Kliničkom centru su od ove nedjelje zabranjene.

U Srbiji je od početka sezone gripa od ovog virusa preminulo jedanaest osoba. Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, oboljelo je više od 68.000 ljudi, a epidemija je do sada proglašena u Pirotu i Užicu.