Ništa od izručenja Mamića? Tužilaštvo BiH dijeli stav odbrane

26

Pred Sudom Bosne i Hercegovine održano je ročište o zahtjevu hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izručenje bivšeg Dinamova čelnika Zdravka Mamića.

Nakon ročišta, Mamićev odvjetnik Zdravko Raić izjavio je kako odluku o izručenju očekuje za desetak do 15 dana.

“Tužiteljstvo BiH dijeli stav odbrane da nema uvjeta za primjenu ugovora o izručenju jer je on potpisan 2012. godine, a počinjenje djela se dogodilo između 2004. i te 2012. godine”, rekao je Mamićev advokat Zdravko Rajić nakon ročišta. Objasnio je da je sudija dao svoje mišljenje koje će potom ići do sudskog vijeća koje će onda, kroz desetak dana, donijeti odluku”.

Tužilaštvo  BiH tvrdi da nisu ispunjeni uvjeti da Zdravko Mamić bude izručen Hrvatskoj. Tužiteljica Gordana Bosiljčić izjavila je da od 32 kaznena djela za koja se Mamić tereti samo je sedam počinjeno nakon potpisanog Ugovora o izručenju državljana BiH i Hrvatske.

Teške optužbe

Dolazeći na ročište na Sud u Sarajevo, Mamić je komentarisao izjave svoga zagrebačkog advokata Veljka Miljevića o korumpiranosti nekih sudija u Hrvatskoj. “Mogu potvrditi autentičnost izjave mog advokata Miljevića i stojim iza toga što je rekao, ali o imenima nekom drugom prilikom i uz druge uvjete. Ne kanim si natovariti još neke kaznene prijave, ali sigurno ću u datom trenutku izvući najteže oružje.

Mogu vam sada reći da je jedan od šest korumpiranih sudaca predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa”, rekao je Mamić.

“Poručujem mu je da je korumpiran. On je jedan nepošten, pokvaren sudac, a kada se stvore uvjeti za to, ja ću to bez problema dokazati. Spreman sam da se zajedno podvrgnemo detektoru laži. I u Bosni i u Hrvatskoj, kada se za to stvore uvjeti. Toliko je bezobrazan i drzak da jednog uglednog odvjetnika poput Miljevića prijavljuje odvjetničkoj komori”, rekao je Mamić.

Kazao je kako ne može govoriti o ostalim imenima jer “mora čuvati artiljeriju”. Smatra da danas neće doći do odluke o izručenju.

Sessa: “Sve je plod njegove fabrikacije”

Predsjednik Vrhovnog suda nije u Zagrebu i htio bi detaljnije vidjeti šta je tačno Mamić rekao. “A što da vam kažem… Nadam se da ljudi više vodi računa tko govori, a ne što govori. Sve je to plod njegove fabrikacije”, rekao je Sessa, koji još uvijek ne zna hoće li protiv Mamića poduzimati i neke pravne korake.

“Teško mi je to sada reći, nisam u Zagrebu, a htio bih detaljnije proučiti što je rekao. Moram prespavati, ali ne znam ima li uopće smisla povlačiti se s takvim tipovima”, kaže Sessa.

Hrvatska od Bosne i Hercegovine traži izručenje Mamića po drugoj optužnici koja je protiv njega podignuta pred Županijskim sudom u Osijeku i potvrđena u maju kada mu je zbog toga određena i mjera pritvora.

Zdravko Raić, BiH advokat Zdravka Mamića rekao nam je da će svoje stavove danas na ročištu iznijeti i obrana i tužiteljstvo, koje je konstatovalo da nema uvjeta za izručenje.

“Danas neće biti konačne odluke, a i kada je bude, još imamo vremena i za žalbu. Konačnu odluku potom donosi ministar pravde BiH“, objasnio je Raić i dodao kako je zakonska nadležnost Suda da provjeri ispunjenost uvjeta za izručenje u svakom konkretnom slučaju.

To znači da Sud odlučuje je li hrvatski zahtjev za izručenjem valjan i je li djelo učinjeno nakon Sporazuma o izručenju iz 2012. godine.

Mamića i još šest okrivljenika tužilaštvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, oštetili Dinamo za oko 200 miliona kuna. Optužnica se odnosi na Mamićeva sina Marija, brata Zorana, bivšeg Dinamova direktora Damira Vrbanovića, poduzetnike Sandra Stipančića i Igora Krotu te menadžera Nikkyja Artura Vuksana.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je od decembra 2004. do decembra 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih kompanije te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milona kuna. Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo neosnovano je obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 miliona eura, odnosno 55,8 miliona kuna.

Mamić je u junu prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima, te danas živi u Međugorju.

Sud BiH u junu je razmatrao zahtjev da se Mamiću odredi pritvor u toj zemlji do konačne odluke o tome hoće li biti izručen Hrvatskoj, no na kraju su mu samo nametnute mjere zabrane putovanja izvan zemlje uz obvezu javljanja policijskoj postaji u Čitluku.