Njemačka: “Hitlerovo zvono” će i dalje da zvoni

78

Mještani sela Herxeim u Njemačkoj odlučili su da zadrže kontraverzno crkveno zvono sa kukastim krstom i ugraviranim natpisom “Sve za domovinu – Adolf Hitler”. Na glasanju seoskog savjeta sa 10 glasova za i 3 protiv, odlučeno je da se zadrži zvono kao podsjetnik na tamnu prošlost njemačkog naroda.

Seoski savjet smatra da relikvij nacističke ere, koje visi u crkvi od 1934. godine, treba da ostane kao “poticaj za pomirenje i spomen na nasilje i nepravdu”, javlja agencija AFP. Teško 240 kilograma, biće fiksirano na 1.000 godina staru crkvu Jakobskirche.

Pojedini mještani bili su uznemireni kada su saznali da su se vjenčali ili krstili djecu pod Hitlerovim zvonom.

Herxheim am Berg, selo na jugozapadnu Njemačke sa 700 stanovnika, više puta se našlo u centru pažnje zbog žalbi na natpis na zvonu. Do tada je njegova istorija u velikoj mjeri bila nepoznata, a čulo se svakih četvrt sata.

Bivši gradonačelnik Roland Becker prošle godine je podnio ostavku zbog komentara u kojima je stao u odbranu ne samo zvona već i nacističke Njemačke.

Neki stanovnici zabrinuti su da bi zvono moglo naštetiti ugledu crkve i privući neo-nacističke grupe u selo, piše BBC.

Suočavanje sa prošlošću

Dešavanja u mjestu Herkshajm am Berg pokazuju koliko suočavanje sa prošlošću može da bude komplikovano. U Njemačkoj se i dalje raspravlja o nacizmu. Pobjedničke snage saveznika poslije Drugog svjetskog rata su zabranile sve simbole nacional-socijalizma, ali i ekstremno-desničarsku propagandu, kao što su majice s kukastim krstom. To je ustavom zabranjeno. Ali crkva u Herkshajmu je samo jedno od mnogih mjesta u Njemačkoj u kome se mogu naći tragovi nacističkog vremena.

Isto važi i za javne zgrade, imena ulica i stare kasarne. Jer siva zona postoji. Pojedini artefakti iz prošlih vremena, naime, mogu da ponude korisne informacije za pisanje istorije. Ne kažnjava se u svim slučajevima upotreba tih simbola. Čak i u Kelnskoj katedrali, koja je dio svjetske kulturne baštine, može se vidjeti kamenje s kukastim krstom. Tako Hitlerovo naslijeđe ostaje prisutno na mnogim mjestima, piše Deutsche Welle.

M. I.

Vezani članci

Novi ministar u Vladi Angele Merkel: Islam ne prip... Nisu prošla ni dva dana od kako je nova Vlada Njemačke položila zakletvu, a već se pojavila prva kontroverza. U intervjuu "Bildu", Horst Sehofer, nov...
Angela Merkel po četvrti put njemačka kancelarka Njemački parlament izabrao je na današnjoj sjednici po četvrti put Angelu Merkel za kancelarku te zemlje i tako okončao gotovo šestomjesečnu političku...
Njemačke stranke danas službeno potpisuju koalicij... Čelnici njemačkih konzervativnih stranaka i socijaldemokrata potpisat će danas koalicijski sporazum i tako okončati gotovo pola godine političke neizv...
Napad Molotovljevim koktelom na džamiju u Njemačko... Napad Molotovljevim koktelom izveden je iza ponoći na džamiju Aksemsettin u njemačkom Lauffenu, javlja Anadolija. Na džamiji koja djeluje pri Islamsk...