Njemačka olakšava dolazak kvalificiranih radnika iz trećih zemalja

21

Konzervativno-ljevičarska koaliciona Vlada Njemačke danas je usaglasila osnovne elemente nove legislative koja treba privući visoko kvalificirane migrante u tu zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer izjavio je danas u Berlinu da su koalicioni partneri postigli dogovor o ključnim tačkama nove legislative o čijim detaljima će u narednim sedmicama razgovarati nadležni ministri.

“Legislativa će odrediti precizna pravila. S jedne strane će zadovoljiti potrebe njemačke privrede za kvalitetnom radnom snagom iz trećih zemalja, a s druge strane će urediti kontrolu useljavanja”, kazao je Horst.

On je također kazao kako je uvjeren da će nove uredbe drastično smanjiti ilegalne migracije u Njemačkoj.

Shodno dogovoru partnera u koalicionoj vladi, budući “zakon i imigraciji kvalificiranih radnika” bi trebao donijeti olakšice kompanijama u toj zemlji da iz zemalja nečlanica Evropske unije dovode stručne i iskusne radnike.

Van snage će biti dosadašnja restriktivna praksa koja je njemačkim kompanijama odobravala dovođenje stručne radne snage samo u specifičnim sektorima.

Nova legislativa će stranim radnicima koji govore njemački jezik omogućiti polugodišnji boravak u Njemačkoj radi traženja zaposlenja.

Riječ je o uredbama koje će, prema dogovorenom draftu, na snazi biti u narednih pet godina.

Vezani članci

U napadu u Kolumbiji 21 žrtva, proglašena trodnevn... Kolumbijska policija je objavila da je najmanje 21 osoba poginula, a još desetine povrijeđeno u eksploziji bombe u automobilu na policijskoj akademiji...
Svaki treći anketirani službenik UN-a bio žrtva se... Svaki treći službenik organizacije Ujedinjenih nacija (UN) koji je učestvovao u anketnom istraživanju naveo je da je bio žrtva seksualnog uznemiravanj...
Britanski parlament odbacio sporazum o Brexitu Britanski parlament odbio je sporazum koji je premijerka Theresa May postigla s EU-om u vezi s izlaskom iz Unije (Brexit), javlja Anadolu Agency. Na ...
Erdogan: Alija me je zadužio da brinem o Bosni, Tu... Turska je zemlja svih ljudi koji u njoj žive, ali i sve naše braće koja žive izvan granica Turske, poručio je danas predsjednik zemlje Recep Tayyip Er...