Njemačka: Postoji mogućnost da je Gulenov pokret učestvovao u pokušaju puča

44
Foto: AA

Vlada Njemačke je prvi put otvoreno govorila o ulozi terorističke organizacije FETO u pokušaju puča u Turskoj, 15. jula 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke je na upit novinara AA navelo da ne mogu isključiti mogućnost da su članovi Gulenovog pokreta učestvovali u pokušaju puča.

“Na osnovu svih podataka koje posjedujemo, ne možemo isključiti mogućnost da su članovi Gulenovog pokreta učestvovali u pokušaju puča u Turskoj”, navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, šef njemačke vanjske obavještajne agencije (BND) Bruno Kahl nekoliko mjeseci nakon pokušaja puča novinarima je kazao kako još nije ubijeđen da iza pokušaja puča stoji FETO.

Njegova izjava je tada naišla na vrlo oštre reakcije Turske.

Ipak, njemački magazin “Der Spiegel” je ove sedmice naveo da njemačka vlada preispituje svoj stav o FETO-u te da ozbiljno shvaća upozorenja Turske po pitanju FETO-a.

U magazinu se navode i citati iz izvještaja koji je ambasada Njemačke u Ankari uputila Berlinu, a u kojima je istaknuto da je FETO dugo godina radio na infiltriranju u državne strukture, te da se radi o opasnoj strukturi koja podsjeća na organizovanu kriminalnu grupu.

Vezani članci

Pariz: Tokom protesta “žutih prsluka“ policija pri... Pariška policija objavila je da je tokom današnjih protesta “žutih prsluka“ u glavnom gradu Francuske privedeno 85 ljudi. Na subotnjim petim protestim...
Francuska policija ubila Cherifa Chekatta, napadač... Francuska policija sinoć je u Strasbourgu ubila 29-godišnjeg Cherifa Chekatta, koji je prije tri dana u napadu u ovom francuskom gradu ubio tri osobe....
FETO namjeravao kupiti britanski list ”The Indepen... Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) pokušala je kupiti jedan od najistaknutijih britanskih medija ”The Independent”, razaznaje se iz poruka up...
May “preživjela” glasanje, ostaje prem... Britanska premijerka Theresa May je "preživjela" glasanje o nepovjerenju te će i dalje ostati na čelu Vlade kao i na čelu stranke, javlja Anadolu Agen...