Njemački ambasador: Odvratna paralela Holokausta sa položajem Srba na Kosovu

62

Njemački ambasador u Prištini Christian Heldt kritikovao je danas performans studenata u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice pod nazivom “Kosovošvic”, navodeći da se položaj Srba na Kosovu ne može porediti sa stradanjima Srba i drugih naroda Balkana tokom nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

“Ova paralela, imajući u vidu patnje, posebno Srba i drugih u regionu tokom Holokausta sprovedenog na Balkanu pod okupacijom nacističke Njemačke, nije samo potpuno pretjerana, već i odvratna. Pročitajte knjige iz historije, nemojte se baviti ‘alternativnim’ činjenicama”, naveo je ambasador na Twitteru.

Studenti Prištinskog univeziteta s privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici danas su priredili performans pod nazivom “Kosovošvic” s improvizovanim logorom ograđenim bodljikavom žicom, da bi prikazali kako će izgledati život Srba na Kosovu ako ostane nedavno uvedena taksa na robu iz Srbije.

“Današnji performans ima za cilj da pokaže da mi živimo u jednom koncentracionom logoru sa ograničenim pravom na kretanje, ishranu, pravo na slobodu govora na srpskom jeziku”, rekao je predsjednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Luka Jovanović. Studenti su, kao logoraši, pružali ruke kroz ogradu da bi im “stražari” dali hljeb.+, objavila je Beta.