Njemački ministar vanjskih poslova: Svim članicama EU-a jasno je koliko je Ankara bitan strateški partner

8

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas izjavio je kako je svim zemljama članicama jasno koliko je Ankara bitan strateški partner za Evropsku uniju (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Maas je u intervjuu za dnevni list “Frankfurtr Allgemaine Zeitung” izjavio kako je Turska zainteresovana za popravak odnosa s EU-om te kako je njegova posjeta Turskoj bila jedna početna tačka u tom smjeru.

Na pitanje da li je Brisel zainteresovan da Turska ostvari novi napredak u pregovorima za članstvo u EU, Maas je kazao kako to zavisi od Turske.

“Svim zemljama članicama jasno je koliko je Ankara značajan strateški partner EU-a”; poručio je Maas

Naglasio je također kako je s Turskom potrebno ponovo voditi konstruktivne pregovore te kako su trenutno u pregovorima aktuelne i druge teme, poput Sirije.

Maas je naglasio kako ga brinu dešavanja u Siriji koja se tiču budućnosti naroda u ovoj zemlji. Kako je kazao, Rusija je na tom planu primarni faktor, ali i Turska bi svakako mogla odigrati vrlo značajnu ulogu.

Njemački ministar je na kraju kazao kako je bolna činjenica da se ne mogu spriječiti humanitarne katastrofe u Siriji te da se ulažu veliki diplomatski napori kako u Idlibu ne bi došlo do nove katastrofe.