Njemica Nussberger postaje nova sutkinja Ustavnog suda BiH

76
Njemačka profesorica prava i bivša potpredsjednica Evropskog suda za ljudska prava Angelika Nussberger imenovana je za novu sutkinju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
Sve ovo dešava se u jeku krize baš u vezi s ovom institucijom u kojoj se predstavnici Republike Srpske protive postojanju stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Nussberger je imenovana umjesto italijanskog sudije Giovanija Grassa.

Odluku je donio predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, a posebno je zanimljivo to što se ona donosi uz konsultaciju s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Kako saznaje portal Klix.ba, članovi Predsjedništva su u procesu konsultacija “ostali nijemi”. To naravno nije u skladu s politikom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji se paralelno u medijima zalaže za potpuno drugačije ustrojstvo ove pravosudne institucije.

Angelika Nussberger rođena je 1963. godine u Minhenu, a na Evropskom sudu za ljudska prava predstavljala je Njemačku od 2011. godine. Na dužnost potpredsjednice suda u Strazburu imenovana je 2017. godine.

Ranije je bila zamjenica rektora Univerziteta u Kelnu, a radila je i u Max Planck fondaciji.