Nova optužnica u Pravdi: Pomagala sutkinji u zloupotrebi položaja

86
Foto: N1

Tužilaštvo KS-a je, nastavljajući rad na predmetu Pravda, podiglo optužnicu protiv Sejde Filipović zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Ona se tereti da je od početka 2009. do kraja 2016. godine, a u sklopu organizirane grupe kojom je rukovodio već optuženi Alija Delimustafić, sudjelovala u fingiranim parničnim postupcima pred Općinskim sudom u Sarajevu i prevarom zaključivala ugovore o kupoprodaji nekretnina na području Kantona Sarajevo.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, a iz Tužilaštva KS-a podsjećaju da su Sejdi Filipović već ranije određene mjere zabrane.

Kako saznajemo, optužena Filipović je, inače, rodica bivše sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić, protiv koje je Tužilaštvo KS-a optužnicu podiglo u januaru ove godine.

Sejda Filipović je, saznajemo, Lejli Fazlagić pomagala da zloupotrijebi položaj u parničnim postupcima.

Što se tiče Fazlagićke ona se od 2016. nalazi u Hrvatskoj, a još se čeka na potez hrvatskog ministra pravde da potpiše njeno izručenje bh. vlastima.

Inače, u predmetu Pravda do sada je optuženo 39 osoba (ne računajući Filipović, op.a.) i osam firmi, a statusna konferencija je zakazana za 20. april kada bi se stranke u postupku trebale dogovoriti o dinamici i toku suđenja, piše Oslobođenje.

Vezani članci

U Drezdenu dva Bosanca “pala” sa 17 gr... U Drezdenu su privedena dva lica sa bh. pasošem zbog posjedovanja droge. Pretragom kola, koja su stajala u zabrani parkiranja pronađeno i 17 granata. ...
Akcija FUP: 56-godišnji H.M. uhapšen zbog reketira... Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i angažman Specijalne policijske jedinice, zap...
Velika akcija MUP-a RS, uhapšeno šest osoba Uprava za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske realizuje pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva, Po...
Sarajevo: Nastavlja se istraga o padu djevojke s 1... Sinoć je do kasno u noć trajao uviđaj u sarajevskom naselju Stup nakon što je pronađeno tijelo 22-godišnje djevojke M. I., koja je, pod još nerazjašnj...