Novalić na radionici za poboljšanje korporativnog upravljanja: Preduzeća moraju pratiti nove tehnologije

125

U okviru aktivnosti na poboljšanju korporativnog upravljanja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala Federacije BiH, organizovane su tematske radionice s privrednim društvima, resornim ministarstvima i drugim interesnim stranama kao što su nevladine organizacije, poslovne asocijacije i međunarodne institucije.

Premijer FBiH Fadil Novalić posjetio je radionicu na kojoj je razgovarano o inovacijama i razvoju tehnologije i naglasio da privredna društva u kojima Federacija BiH ima vlasništvo imaju čak trećinu ukupnog kapitala svih privrednih društava u Federaciji, te su stoga veoma važan faktor u razvoju ekonomije.

– Ova preduzeća moraju pratiti nove tehnologije i biti pokretač razvoja lanca vrijednosti i snabdijevanja na inovativan način, kako bi bili stavljeni u funkciju razvoja FBiH – rekao je Novalić.

Federalni premijer je razgovarao s mladim poduzetnicima koji djeluju u okviru inovacijskog i poduzetničkog centra Networks, koji radi na jačanju start-up i coworking zajednice u BiH.Ove radionice su bile prilika za sumiranje rezultata aktivnosti koje Vlada FBiH od 2015. godine preduzima na poboljšanju učinka privrednih društava u kojima je vlasnik, kao i za prezentiranje poslovnih planova i izazova privrednih društava u narednom periodu.

Naglašeno je da su značajno poboljšani poslovni rezultati, posebno tokom 2016. godine, i da se očekuju dodatni pozitivni efekti i u prošloj godini. Između ostalog, za razliku od 2015. godine, kad su ukupni gubici ovih privrednih društava iznosili skoro 150 miliona KM, već u 2016. je zabilježen pozitivan rezultat od više od 50 miliona KM.

Radionice predstavljaju nastavak ranije započetih aktivnosti i kvalitetnu platformu za diskusiju i razmjenu mišljenja, te zajedničko definisanje pravaca daljih aktivnosti i usvajanja novih znanja.

Vezani članci

OBJEKAT VRIJEDAN 8,5 MILIONA MARAKA: Pošta kupuje ... Neposrednom pogodbom Javno preduzeće BH Pošta kupuje zgradu u Vogošći za potrebe Glavnog poštanskog centra. Zgrada čija je vrijednost procijenjena na ...
Novalić primio izvršnog direktora MMF-a: Nastaviti... Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fo...
AERODROM SARAJEVO: Fadil Novalić dozvolio zapošlja... Federalna vlada na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem dozvolila je zapošljavanje više od 20 bivših radnika J.P. B&H Airlinesa d.o.o na Međunarod...
VIDEO Fadila opet krenulo: Partizani su se borili... Na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope u Mostaru je svečano otvoreno obnovljeno Partizansko groblje. Na otvorenju govor je održao i federalni premi...