Novalić: Najgore vrijeme je iza nas

22

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović i predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić, sastali su se danas u Sarajevu sa vanrednim povjerenikom za “Agrokor” Fabrisom Peruškom i njegovim saradnicima, radi razmatranja trenutnog stanja u sistemu “Agrokora”.

Povjerenik Agrokora informisao je prisutne da se uspješno provodi nagodba oko preuzimanja Agrokora od strane povjerioca, te da se potpuna implementacija preuzimanja očekuje nakon rješavanja dostavljenih žalbenih zahtjeva Vrhovnom trgovačkom sudu, do kraja 2018.godine.

Kada je u pitanju poslovanje u BiH, u proteklom periodu, uspješno je izvršeno restrukturiranje kompanija i što je po ocijeni ministra Šarovića veoma važno – zaustavljen je proces gubitka radnih mjesta.

 “Odliv radne snage limitiran je na maksimalno 10% a stanje sa izmirivanjem obaveza prema dobavljačima je zadovoljavajuće, posebno kada je u pitanju „Merkator“. Ukupan prihod Konzuma u prošloj godini očekivano je bio manji za 5%”, istakao je ministar Šarović.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić zaključio je da se cijeli sistem poslovanja bh. kompanija iz sistema „Agrokor“ stabilizovao i naglasio da “najgore vrijeme je iza nas”.

Buduće poslovanje Agrokora biće zasnovano na tri stuba: trgovini, prehrambenoj industriji i poljoprivredi a fokus je na jačanju tržišnog udjela i rezultatima poslovanja, što je posebno značajno ako se zna da su kompanije u okviru Agrokora, sa 6,5 milijardi EUR-a godišnjeg prometa i 50.000 zaposlenih u zemljama regiona, značajan faktor tržišne stabilnosti i razvoja ukupne ekonomije.

Vezani članci

Radna grupa Vijeća EU za Zapadni Balkan posjetila ... Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sastala se danas sa Radnom grupom Vijeća EU za Zapadni Balkan, koja boravi u posjeti Bosni i Hercego...
U cilju što uspješnijeg prevazilaženja problema na... Zbog epidemije morbila u KS prof.dr.Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS, pozvala je na sastanak premijera Vlade KS, Edina Fortu i kantonaln...
Orentliher: Tribunal će pisati historiju, ne lider... Presuda Radovanu Karadžiću je izuzetno važna i dugo čekana, izjavila je za Glas Amerike profesorica međunarodnog prava Dajen Orentliker, koja je u Oba...
Sejfudin Tokić: Pravosnažna presuda Radovanu Karad... Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta povodom izricanja pravosnažne presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću dao je sljedeću izjavu za javn...