Novalić primio delegaciju međunarodnih privrednika

69

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju međunarodnih privrednika zainteresiranih za investiranje u našu zemlju, na čelu sa Khaledom Jarrahom, poslovnim menadžerom iz Libanona i koordinatorom za posjetu arapskih investitora Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch i poslovni menadžer iz Austrije i ekspert za područje arapskih zemalja Peter Sandriesser.

Kako su istakli gosti, cilj njihove posjete je istraživanje mogućnosti za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu u više oblasti, od industrije, infrastrukture, turizma, bankarskog sektora, telekomunikacija, do vodnih dobara.

Posebno su se interesirali za procedure koje prethode investicijama i načine na koje ih je najlakše moguće plasirati. Federalni premijer ih je upoznao s cijelom setom zakonskih propisa koji su doneseni ili su u proceduri s ciljem otklanjanja administrativnih prepreka u registraciji privrednih subjekata.

Istakao je otvorenost Vlade Federacije BiH za otvaranje našeg tržišta za strane investicije. Ministar Zukić je također goste upoznao s nastojanjima Vlade FBiH da stvori što bolji poslovni ambijent za osnivanje stranih kompanija, ulaganje i partnerstvo.

Objašnjavajući svoju ulogu u ovog posjeti bivši visoki predstavnik Petritsch je rekao da Bosnu i Hercegovinu iskreno osjeća svojom domovinom i da želi pomoći u njenom ekonomskom razvoju i rastu za koji je rekao da je više nego vidljiv, te posebno istakao rast stranih investicija u prošloj godini.

Vezani članci

Mostar: Federalna vlada ponovo hitno zasjeda U zgradi federalnih institucija u Mostaru danas će se održati hitna sjednica Vlade Federacije BiH. Početak sjednice zakazan je za 9 sati, a u 12 sati...
Mjere Vlade FBiH: Novi projekti zapošljavanja bora... Vlada Federacije BiH danas je razmatrala Prednacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica i dala punu podršku što hitnijem ...
Hotel “Ero” kupljen, radnici nisu: Ugo... Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona riješila je, izgleda, nesuglasice u vlastitim redovima, jer je prošle sedmice objavila da je ugovor za kupovin...
Federalna vlada produžila moratorij na zapošljavan... Federalna vlada je za još tri mjeseca, do 30.6.2018. godine, produžila moratorij na zapošljavanje.  Riječ je o zaduženju federalnim upravama, federal...