Novalić primio delegaciju međunarodnih privrednika

94

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju međunarodnih privrednika zainteresiranih za investiranje u našu zemlju, na čelu sa Khaledom Jarrahom, poslovnim menadžerom iz Libanona i koordinatorom za posjetu arapskih investitora Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch i poslovni menadžer iz Austrije i ekspert za područje arapskih zemalja Peter Sandriesser.

Kako su istakli gosti, cilj njihove posjete je istraživanje mogućnosti za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu u više oblasti, od industrije, infrastrukture, turizma, bankarskog sektora, telekomunikacija, do vodnih dobara.

Posebno su se interesirali za procedure koje prethode investicijama i načine na koje ih je najlakše moguće plasirati. Federalni premijer ih je upoznao s cijelom setom zakonskih propisa koji su doneseni ili su u proceduri s ciljem otklanjanja administrativnih prepreka u registraciji privrednih subjekata.

Istakao je otvorenost Vlade Federacije BiH za otvaranje našeg tržišta za strane investicije. Ministar Zukić je također goste upoznao s nastojanjima Vlade FBiH da stvori što bolji poslovni ambijent za osnivanje stranih kompanija, ulaganje i partnerstvo.

Objašnjavajući svoju ulogu u ovog posjeti bivši visoki predstavnik Petritsch je rekao da Bosnu i Hercegovinu iskreno osjeća svojom domovinom i da želi pomoći u njenom ekonomskom razvoju i rastu za koji je rekao da je više nego vidljiv, te posebno istakao rast stranih investicija u prošloj godini.

Vezani članci

OBJEKAT VRIJEDAN 8,5 MILIONA MARAKA: Pošta kupuje ... Neposrednom pogodbom Javno preduzeće BH Pošta kupuje zgradu u Vogošći za potrebe Glavnog poštanskog centra. Zgrada čija je vrijednost procijenjena na ...
Licemjerne SDP-ove “moralne lekcije”: ... Krajnje licemjerna bila je jučerašnja izjava potpredsjednice SDP BiH Segmedine Srne Bajramović o kupovini zgrade za smještaj Vlade FBiH, za što će bit...
Hitna sjednica: Vlada FBiH imenovala predstavnike ... Vlada Federacije BiH je, na današnjoj 116. hitnoj sjednici koja je održana u Sarajevu, dala ovlaštenje svojim predstavnicima za zastupanje na skupštin...
Vlada FBiH: Kasarna Ušivak u Hadžićima na raspolag... Vlada Federacije BiH je, na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu, izmijenila Odluku o davanju na korištenje nekretnina nad kojima je nosilac prava upr...