Novi bilans: U potonuću turističkog broda u Tajlandu deset poginulih, 45 nestalih

32

Tajlandski ronioci danas su pretražili olupinu broda koji je potonuo tokom oluje na turističkom otoku Puket (Phuket), dok je broj poginulih porastao na deset, uz 45 nestalih osoba, saopštili su zvaničnici.

Tijela devet kineskih turista prebačena su u Puket, gdje su vlasti već potvrdile smrt jednog Kineza.

Neka tijela pronašli su ronioci koji su danas ušli u olupinu a druga su plutala po vodi, saopćio je mornarički zvaničnik Narong Aurabhakdi.

Brod je prevozio 105 ljudi, među kojima 93 turista, 11 članova posade i jednog vodiča, kada ga je oborio pet metara visoki val u četvrtak navečer. Najmanje 12 povrijeđenih je hospitalizirano.

Incident se desio u isto vrijeme kada spasioci, predvođeni roniocima tajlandske mornarice, pokušavaju da izvuku 12 dječaka i njihovog nogometnog trenera iz poplavljene pećine na krajnjem sjeveru zemlje, u kojoj su zarobljeni od 23. juna.

Još jedan brod također se prevrnuo kod Puketa u četvrtak. Zvaničnici su saopćili da su 42 osobe s broda spašene.

Jin Jilin (Yilin), general konzul Kine u Tajlandu, izjavio je da je delegacija kineskog ministarstva vanjskih poslova na putu ka Tajlandu, prenosi Associated Press.

Zvaničnici Puketa ranije su izdali upozorenje zbog loših vremenskih uslova koji se očekuju do sljedećeg utorka. Oni razmatraju da zabrane brodovima isplovljavanje dok traje upozorenje na jake vjetrove.