Novi detalji o (Ne)zavisnom odboru i političarima iz sjene: Ko stoji iza smjene komesara Mevludina Halilovića

1224

Nakon što je Nezavisni odbor za izbor i reviziju donio konačni prijedlog odluke o smjeni aktuelnog komesara policije Kantona Sarajevo Mevludina Halilovića, Vlada KS  će definitivnu doluku o njegovog smjeni donijeti u narednih 30 dana.

Potvrdio je ovo za Faktor Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

– Vlada KS raspolaže sa zakonskim rokom od 30 dana da odluči o ovom pitanju, a nakon što joj odluka Nezavisnog odbora bude dostavljena. Tako da će odluka biti donesena u tom roku – kazao nam je Katica.

Prijedlog odluke o smjeni komesara Nezavisni odbor je donio jednoglasno, a nakon što je Vlada donijela negativnu ocjenu o njegovom radu.

Halilovićev rad ocijenjen je nezadovoljavajućim baš u trenucima kada je policija uspješno sprovela akciju lociranja i likvidiranja masovnog ubice Edina Gačića, što je dodatno rasplamsalo nezadovoljstvo pripadnika MUP-a, ali i izazvalo reakciju javnosti.

Halilović je u više navrata poručio da je ocjena Nezavisnog odbora sramotna, te politička, “jer su njegovi članovi dobili zadatak da ga smijene”.

Potom se oglasila i Vlada KS, na temelju prijedloga ocjene rada policijskog komesara za 2018. godinu koji je donio Nezavisni odbor te izjašnjenja komesara ministru unutarnjih poslova KS, i donijela odluku o godišnjoj ocjeni rada policijskog komesara koja glasi “ne zadovoljava”.

Nakon ovakvih odluka, praksa je da Vlada KS usvoji spomenuti prijedlog Nezavisnog odbora te da se komesar konačno i smijeni.

Odbor koji bi trebao biti nezavisni u pravom smislu te riječi, u slučaju dobro osmišljene i izrežirane smjene komesara Halilovića, tijelo je kojim pojedinci ( iz nekih stranaka koje su dio vladajuće šestorke) rukovode iz sjene i sve je osim nezavisan. Situaciju u i oko Odbora, te cijele sage o smjeni aktuelnog komesara, u svom su pismu od prije mjesec dana, detaljno pojasnili uposlenici FMUP-a i MUP-a Kantona Sarajevo, koji pružaju bezrezervnu podršku Haliloviću.

Ovo je pismo između ostalih upućeno Haliloviću, skupštinskim zastupnicima, Kantonalnom tužilaštvu, Američkoj ambasadi u Sarajevu te Uredu visokog predstavnika.

U nastavku pročitajte šta su policajci napisali i koje su nove detalje iznijeli.

(Index.ba)