Novi raskol u rukometnoj reprezentaciji BiH: Šumana optužuju za laž, selektor sve negirao

25
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se u problemima nakon što je navodno upitan ostanak selektora Bilala Šumana na klupi naše selekcije.
Naime, Rukometni savez Republike Srpske na čelu s Marinkom Umičevićem uputio je žestoke optužbe na račun Šumana zbog neposjedovanja licence “EHF Master Coach”, koja je neophodna za vođenje državnog tima.

Iz ovog Saveza ističu kako je evropska kuća rukometa zbog toga navodno pokrenula i disciplinski postupak protiv Rukometnog saveza BiH.

“Rukometna i kompletna javnost mora znati kako nas je selektor Bilal Šuman lagao sve vrijeme kako ima odgovarajuću licencu da može voditi nacionalni tim. Sve je to nedavno izašlo na vidjelo kada smo od EHF-a dobili dopis da Šuman nema odgovarajuću EHF licencu. To jasno govori da nije mogao voditi reprezentaciju ni za vrijeme kvalifikacionih mečeva za odlazak na Evropsko prvenstvo, što znači da ni na samom prvenstvu nije mogao voditi reprezentaciju BiH i bojimo se da ćemo zbog ovog imati problema. Uskoro ćemo raspisati novi konkurs kako bismo izabrali novog selektora reprezentacije BiH, čovjeka koji ima potrebnu licencu”, stoji u saopštenju RS RS.

Šuman nije bio puno iznenađen ovakvim optužbama od Umičevića i RS RS, a za portal Klix.ba iz Crne Gore je prokomentarisao novu farsu u bh. rukometu.

“Moj ugovor traje do 1. oktobra pa ćemo vidjeti šta će biti poslije. Ne obazirem se puno na njegove riječi. Ima puno drugih, bitnijih stvari koje se moraju riješiti. Najvjerovatnije ću po povratku u Sarajevo organizovati konferenciju za medije gdje ću sve pojasniti. Prije svega, pohađao sam edukaciju za Master trenera u Rukometnom savezu Srbije te završio sva tri modula još prije dvije godine. Ostalo je da odbranim diplomski rad pred komisijom ovog ljeta, ali je sve otkazano zbog pandemije koronavirusa. Zaista su neke tvrdnje iz njihovog saopštenja nebulozne, pogotovo ako se zna da sam 10 godina vodio Kolding, čak i u Ligi prvaka pa i reprezentaciju BiH tolike godine. Ništa to ne bih mogao voditi da nemam odgovarajuće licence”, rekao nam je Šuman.

Selektor BiH nam je objasnio da nova pravila, uključujući i pomenuto za Master trenera, vrijedi tek od sezone 2020/21 te da su dobili obavještenje od EHF-a za te promjene.

“Znamo za ta nova pravila. Jedan od četvorice članova stručnog štaba mora imati tu licencu, nije uopšte bitno ko od njih. Međutim, imamo mi daleko većih problema. Kao što su recimo novčana dugovanja prema meni koja su nastala u ove četiri godine otkako sam selektor. Nakupilo se tu jako mnogo novca, a osim plate bilo je tu i mojih pozajmica jer na neka gostovanja i pripreme ne bismo ni otišli da toga nije bilo. Sve imamo na papiru i s pečatom. Sve ću te dokaze iznijeti i javnosti”, poručio je Šuman.