Novi zakon prijetnja radnim mjestima: Trgovci i ugostitelji prvi na udaru

143

Zbog nacrta Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvod za pušenje negodovali su i trgovci u Republici Srpskoj.

Ističu kako zakonski akti, pored apsolutne zabrane pušenja u svim kafićima, restoranima, barovima, kazinima u sebi sadrži niz nelogičnosti i odredbi koje se ni na koji način ne mogu smatrati opravdanim,  niti se mogu opravdati brigom za zdravlje stanovništva, kako predlagači ovog zakona vole da naglase, piše Buka.ba.  

Podsjećaju da su duhan i duhanski proizvodi legalni, dozvoljeni po zakonu naše zemlje, da je dozvoljena je sadnja, uzgoj (čak i podstican), otkup. I onda, taj lanac prekida trenutni nacrt zakona predviđajući u članu 18. tačka 1. te članu 2. stav 1.tačka 34 između ostalog, zabranu izlaganja kutija cigareta i duhana na mjestu prodaje.

To će kao rezultat imati samo jedno, direktan udarac na nas malotrgovce koji od izlaganja pojedinih vrsta cigareta ostvarujemo barem minimalan prihod. I za njega plaćamo porez. Ko želi da kupi cigarete on će ih i tražiti u kioscima, trgovinama, velikim lancima. Zabrana izlaganja duhana ni na koji način neće uticati na smanjenje ili prestanak pušenja, ali hoće na našu minimalnu zaradu“, kategorična je Gordana Jezdimir  iz Banja Luke.

Njeno mišljenje dijeli i Radinović Danica -vlasnica kioska u Prijedoru:  

Niko, odgovorno to tvrdim, niko od ovih što zagovaraju zabranu izlaganja nije konsultovao nas koji smo direktno pogođeni ovakvim prijedlogom. Pa koliko bi ja novca trebao da potrošim i nabavim te vitrine? Znaju li oni koliko to košta, znaju li da mi nemamo ta sredstva. Da li neko vidi cigarete ili ne ni na koji način ne utiče na to da li će pušiti ili ne. Pa hajde da evo, sakrijemo pivo, pa da vidimo da li će ljudi prestati da ga piju zato što ga ne vide!“

Podsjetimo čim su objavljeni akti kojima se reguliše zabrana pušenja na javnim mjestima kao što su hoteli, kafići i restorani reagovali su i ugostitelji u oba entitea, jer su uvjereni da će doći do smanjenja prometa, gašenja brojnih radnih mjesta, čak i zatvaranja lokala, ali da će štetu osjetiti i država jer će zbog slabijeg prometa u ugostiteljstvu imati manje prihode od PDV-a. 

Takođe, u više navrata su isticali i da u svim zemljama Evropske unije zabrana pušenja na javnim mjestima nije isto regulisana i da postoje liberalnija rješenja.

U Udruženju hotelijera i restoratera BiH, kao primjer navode odluku Austrije, koja je prije par dana odustala od uvođenja potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima.

Potpuna zabrana pušenja u toj zemlji trebala je stupiti na snagu 1.5.2018. ali se na vrijeme odustalo do toga“, izjavio je predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić.

Inače nacrt Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje ovih dana bi trebao ući u skupštinsku proceduru, ali se trgovci i ugostitelji nadaju da će Skupština Republike Srpske imati sluha za njihove primjedbe  i spriječiti dodatne gubitke u njihovom poslovanju.

(Index.ba)

Vezani članci

Sparkasse Bank i EBRD potpisali ugovor: Jačanje ma... Predstavnici Sparkasse Bank dd BiH  i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su danas ugovor o otvaranju posebne kreditne linije namjenjen...
Sparkasse Poklon kartica: Savršen poklon za Valent... U obilju poklona koji se nude u vrijeme Dana zaljubljenih, samo je jedan sa kojim sigurno nema greške – MasterCard Poklon kartica Sparkasse Bank. U d...
LB.Profili na sajmu u Holandiji predstavili najnov... Njemački proizvođač visokokvalitetnih PVC profla LB.Profile GmbH, članica Hifa Oil Grupacije, predstavila je nove sisteme za prozore i vrata na prošle...
Sparkasse Bank uz Diners kartice nudi novo iskustv... Zahvaljujući novoj kartici, CashBack, koja je potpuno besplatno dostupna korisnicima Diners kartice, članovi Diners Cluba sada mogu uživati u povratu ...