Novi Zeland: Ko odbije službeniku dati šifru elektronskog uređaja prijeti mu kazna do 5.000 dolara

22

Na Novom Zelandu ove sedmice stupio je na snagu novi zakon prema kojem granični službenik ima pravo od putnika ili turiste tražiti šifru za pristup njegovom elektronskom uređaju, a u slučaju da ovaj to odbije može biti kažnjen novčanom kaznom do 5.000 novozelandskih dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Ureda za carine Novog Zelanda navedeno je kako je ove sedmice na snagu stupio zakon koji graničnim službenicima daje pravo da od putnika mogu tražiti da otvore svoj elektronski uređaj, te da im kažu šifru tog elektronskog uređaja.

U slučaju da to odbiju mogu biti suočeni s novčanom kaznom do 5.000 dolara.

Riječ je novom Zakonu o carinama i potrošnji, prema kojem je graničnim službenicima, osim što dobiju šifru za pristup uređaju, dopušta i da kopiraju sve podatke s tih uređaja.

Glasnogovornik Ureda za carine Terry Brown izjavio je kako je Novi Zeland prva zemlja u svijetu koja je uvela ovakvo pravilo.

“Ne vjerujem da postoji zemlja u svijetu koja je zakonom utvrdila da se ljudi koji odbiju dati svoje šifre za uređaj mogu kazniti”, istakao je Brown, dodavši kako granični službenici uređaje mogu zadržati na određen period.

Nevladine organizacije u zemlji reagovale su na ovaj zakon, te navele kako on predstavlja kršenje privatnosti.

Predsjednik Vijeća civilnih sloboda Novog Zelanda Thomas Beagle smatra kako ovakva praksa predstavlja “tešku invaziju na ljudsku privatnost”.

Beagle je istakao kako na privatnim telefonima mogu biti pohranjeni mailovi, pisma, podaci o zdravlju, privatne fotografije i druge osjetljive informacije, te kako nema nikakvog smisla da granični i carinski službenici imaju pristup tim podacima.

Vezani članci

Tursko tužilaštvo traži najstrože kazne za FETO pu... Tužilaštvo u Ankari zatražilo je otežane doživotne zatvorske kazne za organizatore i rukovodioce pokušaja državnog udara u Turskoj, kojeg je u noći 15...
Erdogan: Kad god je ostvarila napredak, pred Tursk... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u gradu Samsunu da kad god je njegova zemlja ostvarila napredak ili krenula u ostva...
Francuska: Hiljade “žutih prsluka“ ponovo protestu... Hiljade demonstranata u “žutim prslucima“ okupilo se u nekoliko francuskih gradova desetu uzastopnu subotu, uprkos nacionalnoj debati koju je tokom se...
U napadu u Kolumbiji 21 žrtva, proglašena trodnevn... Kolumbijska policija je objavila da je najmanje 21 osoba poginula, a još desetine povrijeđeno u eksploziji bombe u automobilu na policijskoj akademiji...