NS BiH bez odgovora o minuti šutnje na utakmici Hrvatska-Engleska

129

Organizacioni odbor za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenica iz jula 1995. godine uputio je otvoreno pismo krovnoj kući fudbala FIFA-i u kojem traže da se na prigodan način obilježi genocid u Srebrenici prije početka polufinalne utakmice Svjetskog prvensta između Hrvatske i Engleske, piše agencija Patria.

– Pozivamo Vas da početak prve polufinalne utakmice obilježite sjećanjem na genocid u Srebrenici minutom šutnje ili na drugi način, sve s ciljem upoznavanja svjetske javnosti na ovaj stravičan zločin, te da na taj način pošaljete poruku mira i opomene da se nikada i nigdje više ne ponovi Srebrenica – navodi se u pismu Organizacionog odbora.

Na upit novinske agencije Patria da li je Nogometni savez BiH podnio zahtjev FIFA-i za minutom šutnje na sutrašnjoj utakmici, nije odgovorio ni predsjednik FS BiH Elvedin Begić niti generalni sekretar Jasmin Baković. Iz FIFA-e također još uvijek nema odgovora da li će utakmica između Hrvatske i Engleske početi minutom šutenje.

Širom Velike Britanije različitim manifestacijama u organizaciji Remembering Srebrenica bit će obilježen 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Manifestaciji u Londonu prisustvovat će i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Hrvatski Sabor također je odao počast srebreničkiom žrtvama.