Nuklearni arsenal je i dalje u rukama Sjeverne Koreje

24

Američka obavještajna služba smatra da Sjeverna Koreja neće u potpunosti odustati od svog nuklearnog arsenala i traži načine da sakrije prisustvo velikog broja oružja i opreme, piše list “Vašington post”.

Pozivajući se na podatke dobijene nakon samita u Singapuru, izvori lista sumnjaju da li Pjongjang zaista namjerava da krene putem potpune denuklearizacije.

Prema informacijama “Vašington posta”, Služba za obavještajne poslove američkog Ministarstva odbrane (DIA) došla je do zaključka da sjevernokorejske vlasti traže načine da sakriju broj nuklearnih bojevih glava, raketa, kao i vrste nuklearnih postrojenja.

Kako je ranije saopštila televizija NBC, američke obavještajne službe smatraju da vlasti Sjeverne Koreje nastavljaju rad na tajnim nuklearnim objektima, posebno na proizvodnji goriva za nuklearne rakete.

Prvi u istoriji samit Sjedinjene Američke Države-Sjeverna Koreja, na kome su se sastali Tramp i Kim Džong Un, održan je 12. juna u Singapuru. Nakon sastanka, Tramp je izjavio da je sa Sjevernom Korejom potpisao “iscrpan” dokument i naglasio da će proces denuklearizacije Korejskog poluostrva početi “veoma brzo”, prenose Nezavisne novine.

Kim Džong Un je, sa svoje strane, nazvao potpisivanje završnog dokumenta “novim početkom” u odnosima dveju zemalja i obećao “velike promjene” u budućnosti.

Prema potpisanom dokumentu, SAD su se obavezale da pruže bezbjednosne garancije Sjevernoj Koreji, a Pjongjang je potvrdio svoju čvrstu posvećenost potpune denuklearizacije Korejskog poluostrva.