Nušićev “Narodni poslanik” pred sarajevskom publikom 21. marta

7

Komedija “Narodni poslanik” rađena po tekstu Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Alena Muratovića bit će izvedena na sceni Bosanskog kulturnog centra Sarajevo 21. marta 2020. godine, u 20:00 sati.

Glumačku podjelu čini generacija iskusnih bh glumaca potpomognuta mladim glumačkim snagama: Mario Drmać, Amra Kapidžić, Ermin Sijamija, Sead Pandur, Maja Salkić, Dženita Imamović-Omerović, Vedran Djekić, Aldin Omerović i Nadine Mičić.Autori muzike su Samir Hodović, Sanjin Latifić, Nino Škiljić, Validna legitimacija. Kostimografkinja je Lejla Hodžić a scenograf Vedran Hrustanović.

Predstava je rađena u koprodukciji Oxygen producitona i Bosanskog kulturnog centra Sarajevo.„Narodni poslanik” je prva komedija Branislva Nusića, srpskog komediografa, pisca romana, drama i eseja, napisao ju je još kao devetnaestogodišnji student. Ova komedija je podjeljena u tri čina a radnja se bavi pitanjem osvajanja vlasti odnosno palanačkim parlamentarizmom i načinom kako se bira poslanik.

Karakteriše je međusobno preplitanje situacije i verbalne komike. Likovi su građeni na prototipima te su s toga sočni, životni, uvjerljivi i kao takvi bliski svakom gledaocu. Teme koje obrađuju, situacije koje prikazuju, likovi koje predočavaju nisu tipični samo za Nušićevo vrijeme.

Lakomost, uobraženost, žeđ za vlašću, otimačina, pokvarenost, naivnost, neznanje – karakteristike su društva i pojedinca u svim vremenima.Ulaznice se mogu kupiti ili rezervisati na blagajni BKC Sarajevo. Rezervacije se mogu izvršiti i putem facebook stranice Narodni poslanik.