Nutricionisti otkrivaju kako bi trebali izgledati doručak, ručak i večera

Preporučujemo

Temelj idealnog ljetnog jelovnika trebalo bi biti sezonsko povrće, voće i bilje bogato vlaknima, vitaminima, elementima u tragovima, antioksidansima…

S tik u vezi stručnjaci za prehranu i zdravlje dali su prijedlog kako bi trebao izgledati jelovnik za doručak, ručak i večeru u ovim mjesecima:

- -

Doručak

Cjelovita kaša (heljda, riža, zobena kaša, bulgur, kvinoja, amarant) s bademovim mlijekom dobar su izbor.

Mnogi postavljaju pitanje, zašto uobičajeno mlijeko zamijeniti bademovim?

Ono nema holesterola i laktoze što ga čini dobrom alternativom kravljem mlijeku. Bademovo mlijeko također je bogato mineralima poput kalcija, kalija, magnezija, natrija, cinka, a možete ga napraviti i sami kod kuće. Za to su vam potrebne samo tri stvari – voda, bademi i sokovnik.

- -

Voćni i bobični smoothie također zalužuju visoko mjesto.

Smoothie od sezonskog voća i bobica pomoći će u pokretanju probavnog trakta i obogatiti organizam korisnim vitaminima i mikroelementima.

Međuobrok

Bilo koje bobice ili voće. Kada, ako ne ljeti, možete uživati u svježim i najzdravijim bobicama i plodovima?

Ogromna količina voćnih kiselina, vlakana, vitamina i elemenata u tragovima sadržanih u ovim prirodnim proizvodima pokreće procese čišćenja i podmlađivanja tijela.

Uz to, ovo je puno zdravija grickalica od, primjera radi, čokolade.

Ručak

Svježa salata od povrća prelivena maslinovim uljem. Salatu je najbolje pripremati sa sezonskim povrćem jer je bogato vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Sada su vam dostupni krastavci, paradajz, mrkva, tikvice, patlidžani, karfiol, brokula. Iskoristite ih.

Možete ih preliti i sokom od kiselijih bobica, poput ribizla.

Okus će se izvrsno nadopuniti s maslinovim uljem.

Krem supa od tikvica. Krem supa najbolji su izbor za ljetni ručak. Zašto? Vrlo su hranjive, ali lagane i nisko kalorične, dobro se apsorbiraju i lako probavljaju. Supa od tikvica veoma je zdrava.

Piletina. Meso peradi lako se probavlja jer ne sadrži holesterol, ima manje kalorija od drugih vrsta mesa, ne preopterećuje gušteraču.

Večera

Povrće na žaru plus pečena riba. Birajte svježu ribu. Riba je bogata korisnim masnim kiselinama koje su veoma važne za zdravlje. Možete je ispeći s bilo kojim povrćem osim krompira. To mogu biti paradajz, patlidžan, tikvice, celer, mrkva, luk, sve vrste kupusa – sve ovisi o vašim ukusnim sklonostima i mašti.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...