Obilježena godišnjica pogibije komandanta Zaima Imamovića

22

Članovi porodice, predstavnici kantonalnih vlasti, Općine Centar, boračkih udruženja i veliki broj saboraca 9. oktobra 2018. godine su u haremu Alipašine džamije, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježili godišnjicu pogibije velikog patriote i komandanta Zaima Imamovića.

Komandant Zaim Imamović je poginuo na današnji dan 1995. godine u borbi vođenoj na Rogojskoj gredi, na padinama Treskavice u okviru završnih borbi koje je vodila Armija RBiH na deblokadi, odnosno povezivanju Sarajeva i Goražda, nekoliko dana prije uspostave mira u BiH.

Imamović je za vrijeme rata bio borac i komandant 14. divizije 1. korpusa Armije RBiH. Komandovao je operacijama oslobađanja Goražda „Krug“ i „Drina“ koje su izvedene u ljeto 1992. godine kada je oslobođena kompletna teritorija općine Goražde. U borbama je ranjavan više puta.

U ime Općine Centar cvijeće je položio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, a u ime Kantona Sarajevo ministar za boračka pitanja Muharem Fišo.

– Zaim Imamović je oličenje bosanskohercegovačkog čovjeka, veliki patriota i primjer kako se voli i brani država Bosna i Hercegovina i svoj grad, kazao je Ajnadžić.

Imamović je rođen 22. aprila 1961. godine u podrinjskom mjestu Poratak, u općini Goražde. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Armije RBiH „Zlatni ljiljan“.

Saborci za Zima kažu da je bio „ljudina“, čovjek sa osmjehom i heroj koji je Bosnu i Hercegovinu nosio u srcu

Vezani članci

Zvonko Marić o koaliciji u Kantonu Sarajevo: Servi... Zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić gostujući u Danu uživo na N1 govorio je posljednjim dešavanjima unutar koalicije koja čini v...
Mehmedović: Imao bih drugačiji odnos od Izetbegovi... Imao bih drugačiji odnos prema SNSD-u, HDZ-u ili unutrašnjim strukturam SDA od Bakira Izetbegovića. Na njemu je odgovornost, nije na meni, poručio je ...
Nikšić: SDP neće sam u vlast s nacionalnim stranka... U Sarajevu je u okončana sjednica Predsjedništva SDP-a BiH na kojoj se raspravljalo o mogućim postizbornim koalicijama i pripremama za sjednicu Glavno...
BiH: U osnovne škole upisano oko 19.000 učenika ma... Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o utvrđivanju opravdanih razloga humanitarne prirode za produženje priv...