Obilježena godišnjica smrti generala Rifata Bilajca

10

U organizaciji Udruženja generala BiH u ponedjeljak, 14. maja 2018. godine upriličeno je obilježavanje 12. godišnjice smrti brigadnog generala Rifata Bilajca.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje u haremu Alipašine džamije odata je dužna počast rahmetli Bilajcu koji je bio jedan od najzaslužnijih ljudi za odbranu BiH i organiziranje Armije RBiH.

U ime Općine Centar cvijeće su položili načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i njegov savjetnik Osmo Babić. O generalovom životnom i ratnom putu okupljenima je govorio njegov saradnik general Džemal Merdan.

-Rifat Bilajac je rođen u Bosanskoj Dubici davne 1936. godine. Mi njegovi najbliži saradnici znamo kolike su zasluge za odbranu BiH Rifata Bilajca koji je bio u najužem rukovodstvu naše Armije RBiH.

Nakon odlaska iz bivše JNA uključuje se u rad Glavnog štaba Patriotske lige BiH nakon čega prelazi u Generalštab Armije RBiH. Iako je prije rata umirovljen on se kao dobrovoljac uključio u odbranu BiH.

Svojim znanjem i stručnošću učestvovao je u izradi direktive za odbranu BiH i uvijek je obavljao visoke i odgovorne dužnosti u Armiji RBiH, jer je smatran velikim vojnim stručnjakom za strategiju i planiranje a posebno za operativna planiranja i operacije koje su izvodili borci Armije RBiH, kazao je Merdan.

General Rifat Bilajac je umro 12. maja 2006. godine. Sa završenom Vojnom akademijom, Višom političkom školom, Školom narodne odbrane te Višom vojnom akademijom bio je jedan od najškolovanijih vojnih lica kako u bivšoj državi tako i u nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

Dobitnik je Ordena rada sa zlatnim vijencem i Srebrnog štita Armije RBiH.

Vezani članci

Ministar Muharem Fišo na obilježavanju 26. godišnj... U okviru obilježavanja 26. godišnjice Pofalićke bitke, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo položio je juče cvijeće, zajedno sa l...
24 godine od kobnog 1. maja: Dan kada je otišao Ay... Na današnji dan 1994. godine poginuo je najpopularniji vozač Formuli 1 Brazilac Ayrton Senna nakon što je tokom trke u Imali, pri brzini od 200 kilome...
Sarajevo: Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obil... Učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća na mezare šest beba na gradskom groblju Vlakovo, koje su tragično stradale u požaru u Dječijem dom...
Obilježena godišnjica vojne akcije “Pretis&#... U organizaciji Udruženja boraca Patriotska liga Vogošća i Udruženja veterana Odreda policije Bosna, danas je ispred kapije nekadašnje Fabrike namjensk...