Obilježena godišnjica stradanja stanovnika Žepe

53
Foto: AA

U okviru obilježavanja godišnjice genocida nad stanovnicima Žepe u džamiji “Šehida Mehmeda ef. Hajrića” danas je proučena šehidska dova. U jutarnjim satima pored spomen-obilježja u Budučinom potoku proučen je jasin za sve šehide Žepe. Na ovom mjestu 4. juna 1992. godine odigrala se sudbonosna bitka za Žepu, kada su nenaoružani branioci zaustavili više stotina srpskih vojnika i njihovu mehanizaciju, javlja Anadolu Agency (AA).

Program je započet nekoliko dana ranije, posjetom mezarju kod Alipašine džamije u Sarajevu, gdje je kraj mezara komandanta odbrane Žepe, pukovnika Avde Palića, te članova Ratnog predsjedništva Žepe Mehmeda ef. Hajrića i Amira Imamovića proučen jasin.

Palić, Hajrić i Imamović zarobljeni su tokom pregovora s Ratkom Mladićem, na ukrajinskom punktu UNPROFOR-a na Bokšanici, 27. jula 1995. godine. Ovaj datum u Žepi se obilježava kao Dan sjećanja na genocid.

“U četvrtak smo imali i promociju dvije knjige, ovdje u džamiji ‘Šehida Mehmeda ef. Hajrića’ u Žepi. Knjige ‘Žepa na svome izvoru’ grupe autora porijeklom iz Žepe i ‘Genocid nad Bošnjacima Podrinja i istočne Hercegovine 1941.-1945. i 1992. – 1995.’. Danas je centralni dio našeg programa sjećanja na genocid u zaštićenoj zoni UN-a Žepi”, rekao je Edin ef. Šljivar, glavni imam Medžlisa IZ Žepa.