Obilježeno 27 godina od masakra u ulici Halači

32

Predstavnici Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Stari Grad položili su cvijeće i odali počast u ulici Halači, na mjestu gdje je 1992. godine poginulo osam osoba, a stajali su u redu za vodu.

Ubojiti projektil ispaljen je sa položaja pod kontrolom Vojske Republike Srpske. Kao i mnogi drugi, imao je za cilj usmrtiti što više nedužnih i nemoćnih civila, te tako učiniti život u opkoljenom Sarajevu nemogućim. Prisutni su istakli da nikada ne namjeravaju prestati sa obilježavanjem ovih i sličnih tragičnih godišnjica iz perioda agresije 1992-1995, da se isto nikada i nikome ne ponovi, te da se svi odgovorni dovedu pred lice pravde.

U ovom stravičnom zločinu ubijene su tri sestre, Almasa, Mahira i Meliha, te Melihina sedmogodišnja kćerka Esma. Pored delegacije Općine Stari Grad, počast žrtvama su odali i delegacije Vlade Kantona Sarajevo, Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva, Udruženja unije civilnih žrtava rada, te rodbina i prijatelji stradalih.

Na današnji dan 1992. godine ubijeni su Dženan Aljević, Mahir Ferhatović, Tarik Harba, Esma Muratović, Meliha Muratović-Spahić, Almasa Spahić, Mahira Spahić i Ismet Suljić.