Obraćanje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na Summitu SEECP-a

99

Ekselencije,
Dame i gospodo,
Dragi gosti i predstavnici medija,

Srdačno vas pozdravljam i želim vam dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu. Čast nam je biti zemlja koja predsjedava Procesom za suradnju zemalja Jugoistočne Europe, jer, kao što je poznato, ovaj proces je iniciran na Summitu u Sofiji  1996. godine, s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrih susjedskih odnosa  i stabilnosti u regiji.

S ponosom danas možemo istaknuti da je Bosna i Hercegovina jedan od osnivača ovoga međunarodnog regionalnog foruma, koji je u prethodnom razdoblju proizveo više dobrih rezultata i pozitivnih efekata za cjelokupnu regiju.

Dozvolite da iskažem svoje zadovoljstvo što Bosna i Hercegovina već po drugi put ima priliku predsjedavati SEECP-om. Prvo predsjedavanje bilo je u razdoblju 2003. – 2004. godine, za koje se nadam da je ostavilo niz pozitivnih efekata, posebno u oblasti regionalne suradnje,  što je jedan od važnijih načela Europske unije.

Razvijanjem regionalne suradnje i dobrih susjedskih odnosa, šaljemo jasnu poruku da ova regija, odnosno Jugoistočna Europa, a koju neki nazivaju i Zapadnim Balkanom, može biti dijelom integracijskih procesa. Posebno onih procesa koji Bosnu i Hercegovinu vode prema NATO-u i Europskoj uniji, u koje se može inkorporirati svaka od zemalja članica SEECP-a.

Podsjetimo se na nekoliko ciljeva SEECP-a, kao što su:

  • razvoj stabilnosti, sigurnosti i dobrosusjedskih odnosa
  • intenziviranje multilateralne, ekonomske i trgovinske suradnje u regiji, posebice prekogranične suradnje, poboljšanje prijevoza, komunikacije i energetske infrastrukture, ulaganja i promicanje trgovine
  • promocija suradnje na humanitarnom, socijalnom i kulturnom polju
  • suradnja na poljima pravde i unutarnjih poslova, za borbu protiv organiziranog kriminala, ilegalne trgovine drogom i oružjem i terorizma.

Kada sagledamo ove ciljeve, onda možemo konstatirati da je suradnja zemalja članica SEECP-a veoma dobra u pomenutim oblastima.

Svakako da ima prostora da još više radimo zajedno na rješavanju mnogih otvorenih pitanja koja imamo, čime ćemo dodatno unaprijediti naše susjedske odnose. U tom pogledu, pozivam vas da svi zajedno napravimo dodatne napore i pronađemo načine da riješimo ta otvorena pitanja, i to u korist svih naših građana. Nužno je održati stabilnost regije, te kroz  našu međusobnu suradnju i zajedničke mehanizme, održati i lakše kontrolirati nezakonite migracijske tokove koji su zadesili naše zemlje. Samo ćemo se zajedno lakše i učinkovito suočiti s izazovima koji su pred nama.

Na taj način pokazat ćemo da prostor Jugoistočne Europe svakako pripada Europskoj uniji, te da svaka od zemalja, koja još nije dobila status članice Europske unije, svakako može proći sve izazove koje nameće procedura za članstvo.

Stoga trebamo svi raditi još više, posebice na usuglašavanju naših lokalnih pravnih sustava s europskom pravnom stečevinom, kako bismo mogli pokazati da smo spremni akceptirati i primijeniti europske standarde u svim traženim oblastima.

Pozivam i sve zemlje članice SEECP-a da poštuju presude Međunarodnog tribunala za genocid, ratne zločine i  zločine protiv čovečnosti, te na taj način odamo počast svim žrtvama genocida, kao jednog od preduvjeta za izgradnju trajnog pomirenja i povjerenje među zemljama Zapadnog Balkana.

Još jednom vam želim srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak u Bosni i Hercegovini.

Hvala za pozornost.