Očajni roditelji pisali Forti, Bogunić i Konakoviću: Riješite hitno problem EDUS-a ili vam 21. marta dovodimo djecu pa vi brinite o njima

882
Foto: Faktor

Roditelji čija djeca pohađaju EDUS program pri Centru Vladimir Nazor uputili su pismo premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti, ministrici obrazovanja i nauke Zineti Bogunić, te predsjedavajućem Skupštine KS Elmedinu Konakoviću.

Sadržaj pisma prenosimo u cjelosti.

Poštovani,

Mi roditelji djece čija djeca pohađaju EDUS program pri Centru Vladimir Nazor  Vam pišemo pismo očaja i našeg zadnjeg pokušaja da se HITNO i bez odlaganja riješi status edukatora koji rade sa našom djecom, samog EDUS programa, te finansiranja istog, kako bi se obezbijedio nesmetan kontinuitet u radu sa preko 120 djece.

Naime, iako ste sam program stavili zvanično pod okrilje Centra Vladimir Nazor, od njih smo za ovih godinu i više dobijali samo prepreke i bahato kršenje sporazuma između EDUS i VN, te konstantno ometanje samog procesa rada sa djecom. Također, na naše insistiranje, Vlada KS, Skupština KS su donijeli odluku o usvajanju budžeta za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju, no do dana današnjeg ništa se nije desilo. Obezbijeđeni novac stoji i čeka neke „procedure“, forme koje su van logičnog rezonovanja i protiv interesa djeteta.

Danas su nas edukatori koji su bez ugovora i plata obavijestili da će do srijede raditi sa našom djecom i više ne, dok se ne riješi njihov status.

Nakon nebrojeno molbi, satanaka, dokaza i svega onoga što smo prolazili u prošlim godinama odlučili smo, da ukoliko Vlada KS HITNO ne reaguje i ne obezbijedi direktan ugovor sa EDUSOM, finansiranjem programa i neometanim procesom rada organizujemo proteste u četvrtak 21.marta u 8 sati ispred zgrade Vlade KS, sa namjerom da Vam dovedemo svoju djecu i ostavimo da se Vi sami pobrinete za njih i pružite im neophodan rad. Razočarani smo da je nakon svih sastanaka, objašnjavanja, dokaza ostalo sve da čeka, bez konkretnog rješenja, bez pomaka i bilo kakve promjene. Nećemo više tolerisati da se loši zakoni i formalnosti reflektiraju preko leđa naše djece koja su sramotno najugroženija kategorija u Kantonu čiji je budžet skoro milijardu maraka.

Nećemo više da slušamo priču „ne može NVO“, ovaj ili onaj – jer Vi niste obezbijedili elementarno u sistemu pa je neko bio prisiljen preuzeti taj teret. Pozivamo Vas da preuzmete odgovornost za svoje sugrađane i bez odlaganja donesete odluke u najboljem interesu djeteta!

Ukoliko nemate zakona donesite ih HITNO! Ukoliko imate prepreka, uklonite ih HITNO, baš kao što se to čini onda kad sama Vlada treba nešto za sebe! Potpisati paušale je „hitno“ dok su naša djeca jedina na KS koja nemaju obezbijeđen niti jedan obrok, za razliku od zatvorenika.