Od 6. do 10. juna u Sarajevu: Festival čaja i ljekovitog bilja donosi brojne sadržaje

53
Ilustracija

U očekivanju 16.  po redu međunarodnog festivala čaja i ljekovitog bilja u Sarajevu, koji će se održati od 6. do 10. juna, iz direkcije Festivala najavljeni su brojni zanimljivi sadržaji, a tema ovogodišnjeg festivala biće primjena eteričnih ulja u aromaterapiji. Od ostalih sadržaja zanimljivo je izvojiti tri programa: „Povratak tradiciji“, „Moderne note“ i „Njega kože“, u okviru kojih će brojni izlagači predstaviti svoje zanimljive proizvode.

Direktorica festivala, Samira Katica Arnautović, osvrnula se na neke od planiranih programa, napominjući da je u sektoru ljekovitog bilja primijetan trend dodavanja vrijednosti proizvodima i ulaska mladih ljudi u sektor, pa tako u ponudi imamo sve više prirodne kozmetike na bazi bilja.

„Među izlagačima na sajmu ove godine imamo i firme koje su našle svoje mjesto na izvoznim tržištima, u programu njege kože i aromaterapije. Ovo će biti idealna prilika za sve zainteresovane da iz prve ruke saznaju više o asortimanu i upotrebi ovih proizvoda“, istakla je Katica Arnautović.

Festival čaja i ljekovitog bilja skreće pažnju javnosti na veliki potencijal kojim Bosna i Hercegovina raspolaže.

„Analize USAID/Sweden FARMA II projekta i Vanjskotrgovinske komore BiH pokazale su da je izvoz eteričnih ulja proteklih godina rastao rekordnom brzinom, te je u prošloj godini dostigao vrijednost od gotovo 10 miliona KM – prvenstveno zahvaljujući izvozu ulja od smilja. Ipak, aromaterapija u Bosni i Hercegovini je vrlo slabo razvijena i naši potrošači jednostavno ne znaju u koje sve svrhe i kako mogu koristiti više od dvadeset vrsta eteričnih ulja koja BiH izvozi na tržišta širom svijeta“, navedeno je iz direkcije Festivala.

U okviru programa „Povratak tradiciji“, fokus će biti na proizvodima koji su već dugo neizostavni u našim domaćinstvima, ali ih je sve teže naći u velikim trgovačkim centrima, poput sirupa od zove, slatka od ruže, brojnih domaćih čajeva i sličnih proizvoda.

Proizvođači prate i trendove u ovoj oblasti pa  smo napravili mjesta i za „Moderne note“, gdje će se predstaviti proizvodi poput sasi vode of mente i limuna, vode sa krastavcem, sirupa od mlade žare i sličnih proizvoda koji se koriste i za detoksikaciju organizma, skidanje kilaže i slično.

Iz direkcije Festivala pozvali su građane Sarajeva i sve goste da posjete festival i upoznaju se sa odličnim domaćim proizvodima, te ih kupe po promotivnim cijenama.

 

 

Vezani članci

Mirni protesti: Danas u Sarajevo stižu krajiški na... U Sarajevu će se danas pred zgradom Institucija Bosne i Hercegovine održati mirni protest načelnika i vijećnika Unsko-sanskog kantona.  Protesti su n...
Pripremite kanister: Gdje danas neće biti vode u S... Danas će zbog popravke  kvarova na vodovodnoj mreži dolaziti do poremećaja u vodosnabdijevanju  u dijelovima sljedećih naselja: Turkušići, Mojmilo brd...
Sarajlije probudio zemljotres Područje Sarajeva jutros je oko 7.30 sati potresao slabiji zemljotres, potvrđeno je za N1 iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Radi se o slabijem...
Skupština Kongresa Bošnjaka svijeta: Šansa za inte... Danas se u Sarajevu održava Skupština Kongresa Bošnjaka svijeta, kojoj prisustvuju delegati iz Amerike, Australije, Azije i Evrope. Predsjednik KBS Az...