Odana počast stradalima u zločinu u naselju Lozje u Goraždu

13

U naselju Lozje, na ulazu u grad Goražde, na istoku Bosne i Hercegovine, obilježena je danas godišnjica napada u kojem je ubijeno više od 40 civila, a jedan broj stanovnika odveden u zarobljeništvo, javlja Anadolu Agency (AA).

U ranim jutarnjim satima 22. maja 1992. godine srpske snage ušle su u ranije opkoljeno mjesto, ubijajući sve pred sobom, a malobrojni mještani, od kojih su neki bili i ranjeni, spas su tražili bježeći ka rijeci Drini i njenim koritom uzvodno prema Goraždu.

Emir Čengić u napadu je izgubio oca i dvojicu braće, daidžu, rodbinu, komšije i prijatelje.

”Mogu se sjetiti da je bilo to jutro, 22. maja, užas ovdje nad civilima od strane naših komšija. Uradili su što su uradili. Evo 28 godina je prošlo, nikad niko nije odgovarao. To se mogu zahvaliti našem tužilaštvu, koje fino radi, koje ima ogromne plate, a 28 godina je prošlo da apsolutno ništa nisu pokrenuli”, rekao je Čengić.

O načinima na koji su ubijeni zarobljeni stanovnici Lozja, Čengić ne može ni da govori, jer dio njihovih posmrtnih ostataka, sa tragovima nepojmljivog iživljavanja, pronađeni su u grobnici u blizini Goražda neposredno nakon rata.

”Monstruozno su ubijani, vezani su, svašta je bilo, da se sada ne podsjećam na to. Pronađen je veći broj tijela, a za neke se još ne zna šta je s njima. Među njima je i moj otac. Prošlo je 28 godina, nikad ga još nisam pronašao”, istakao je Čengić.

Preživjeli svjedoci u više navrata davali su iskaze nadležnim organima, ali za zločin u Lozju do danas niko nije procesuiran.

U centru naselja nakon rata izgrađeno je spomen obilježje na koje su uklesana imena žrtava, pored kojeg se svakog 22. maja Goraždani sjećaju jednog od najstrašnijih dana agresije.

”Tražimo da se svi oni identificiraju, koji su izvršili, koji su naredili, koji su nalogodavci i inspiratori ovog zločina. Nikada nećemo odustati. Zato pozivam i međunarodnu zajednicu i sudove da izvrše procesuiranje svih onih koji su izvršili ovaj teški ratni zločin u naselju Lozje”, naglasio je predsjednik Udruženja logoraša Goražda Muhamed Hećo. Kraj spomen obilježja u Lozju danas je proučena dova, a delegacije gradskih i kantonalnih vlasti, udruženja i porodica žrtava položile su cvijeće.

Izvor: AA/Index.ba