Visoki zvaničnici UN: Odbijanje izvještaja NSRS-a pogoršat će nacionalističku retoriku prije izbora

38

Viši zvaničnici Ujedinjenih nacija osudili su odluku Narodne skupštine Republike Srpske o povlačenju izvještaja o priznanju masakra nad hiljadama muslimana u Srebrenici.

Specijalni savjetnik za prevenciju genocida Adama Dieng upozorio je kako ova odluka RS-a korak unazad te da podriva vladavinu prava i napore za postizanje pravde za žrtve svih nacionalnosti tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Viši zvaničnik za ljudska prava Zeid Ra-ad al-Hussein se slaže sa ovim mišljenjem. Kaže kako će ovo pogoršati podjelu i nacionalističku retoriku prije državnih oktobarskih izbora, piše voanews.

Njegova glasnogovornica Ravina Shamdasani je rekla kako će ovo narušiti napore pomirenja među razdvojenim zajednicama.

Podsjetila je kako je 2004. godine Komisija utvrdila da je nestalo između 7000 i 8000 Bošnjaka u Srebrenici između 10. i 19. jula 1995. godine, a otkriveno je i kako je više od 1000 Bošnjaka ubijeno tokom ovog perioda.

“Dva međunarodna suda odlučila su kako je masakr nad Bošnjacima bio genocid”, rekla je.

Kako navodi ovaj list, rat u Bosni i Hercegovini izbio je nakon raspada Jugoslavije, čineći da se Bošnjaci, Hrvati i Srbi usprotive jedni pored drugih. Kada je završio 1995. godine, posljedice su bile više od 100.000 ubijenih ljudi te više od dva miliona nestalih, čineći ovaj rat najrazornijim sukobom od Drugog svjetskog rata.