Odlukom turskog pravosuđa Brunson je osuđen, a zbog vremena provedenog u pritvoru i oslobođen

16
Foto: AA

Sud u Turskoj osudio je američkog svećenika Andrewa Craiga Brunsona na tri godine, jedan mjesec i 15 dana zatvora, no istovremeno su mu ukinute mjere zabrane, kućnog pritvora i napuštanja zemlje, čime Brunson izlazi na slobodu, javlja Anadolu Agency (AA).

Odlukom turskog pravosuđa Brunson je osuđen, a zbog vremena provedenog u pritvoru i oslobođen.

U Izmiru je danas nastavljeno suđenje američkom svećeniku Andrewu Craigu Brunsonu koji je optužen za podršku terorističkim organizacijama i povezanost sa istim.

Brunson je prisustvovao današnjem ročištu pred 2. Kaznenim sudom u Izmiru. Tužilac u ovom slučaju je uputio zahtjev za ukidanje mjera zabrane, te kažnjavanje optuženog u skladu sa članovima 314/3 i 220/7 Krivičnog zakona Republike Turske.

Ročište u Izmiru pratili su Brunsonova supruga Norine, otpravnik poslova ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Ankari Jeffrey M. Hovenier, brojni zvaničnici, predstavnici crkve i mnogobrojni predstavnici domaćih i stranih medija.

Brunsonov advokat Ismail Cem Halavurt istakao je kako se njegov branjenik pridržavao mjera zabrane koje su ranije izrečene. “Imamo svjedoke. Zahtijevamo da oni budu saslušani”, kazao je advokat Halavurt, no sudija je odbio ovaj zahtjev.

Sudsko vijeće je potom dozvolilo da Brunson razgovara sa advokatom.

“Odbranu prepuštam advokatu. Nevin sam čovjek. Zahtijevam oslobađanje. Odbranu prepuštam advokatu. Volim Isusa, volim Tursku”, rekao je Brunson.

Nakon kratke pauze, suđenje je nastavljeno, a sudija je pročitao odluku Sudskog vijeća, prema kojoj je Brunson osuđen na tri godine, jedan mjesec i 15 dana zatvora, po članu 220/7 Krivičnog zakona Republike Turske. Brunsonu je također ukinuta mjera zabrane, kućnog pritvora i napuštanja zemlje, čime je postao slobodan.

Andrew Craig Brunson je uhapšen 9. decembra 2016. godine i otad se nalazio u pritvoru. Optužen je za djelovanje i špijunažu u korist terorističkih organizacija PKK i Fetullahci (FETO).

Na zahtjev Tužilaštva, sud u Izmiru mu je 18. jula izrekao mjeru pritvora tokom sudskog postupka, ali je, zbog njegovih zdravstvenih problema, ta mjera preinačena u kućni pritvor. U optužnici koju je podiglo Tužilaštvo u Izmiru navodi se da je bio u kontaktu sa članovima terorističke organizacije FETO.

Vezani članci

U napadu u Kolumbiji 21 žrtva, proglašena trodnevn... Kolumbijska policija je objavila da je najmanje 21 osoba poginula, a još desetine povrijeđeno u eksploziji bombe u automobilu na policijskoj akademiji...
Svaki treći anketirani službenik UN-a bio žrtva se... Svaki treći službenik organizacije Ujedinjenih nacija (UN) koji je učestvovao u anketnom istraživanju naveo je da je bio žrtva seksualnog uznemiravanj...
Britanski parlament odbacio sporazum o Brexitu Britanski parlament odbio je sporazum koji je premijerka Theresa May postigla s EU-om u vezi s izlaskom iz Unije (Brexit), javlja Anadolu Agency. Na ...
Erdogan: Alija me je zadužio da brinem o Bosni, Tu... Turska je zemlja svih ljudi koji u njoj žive, ali i sve naše braće koja žive izvan granica Turske, poručio je danas predsjednik zemlje Recep Tayyip Er...