Održan sastanak dužnosnika Tužilaštva Bosne i Hercegovine i stalnog sudskog Vijeća za ratne zločine suda BiH

27

Centralne teme sastanka, odnosile su se na aktivnosti i preporuke za efikasnije procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, sa svojim saradnicima i dužnosnicima Posebnog odjela za ratne zločine, održala je sastanak sa predstavnicima Stalnog sudskog vijeća za ratne zločine Suda BiH.

 Sastanak spada u redovne aktivnosti u skladu sa Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina a na sastancima se razgovara o praktičnim pitanjima koja su bitna za efikasnost procesuiranja predmeta ratnih zločina i prevazilaženje poteškoća koje se pojave u praksi.

 Na sastanku je razgovarano i o preporukama datim nakon sastanka sa glavnim tužiteljem pri MRMKS, Serge Brammertzom, a koje se odnose na ubrzanje procesuiranja predmeta ratnih zločina, te održavanje visokih pravosudnih standarda u procesuiranju predmeta.

 Jedna od tema sastanka odnosila se na ustupanje predmeta ratnih zločina na procesuiranje pravosudnim institucijama u susjednim zemljama, u slučajevima gdje su optužnice potvrđene a optuženi nedostupni pravosuđu BiH, a posebno u optužnicama koje su podignute u predmetima Kategorije II koji su proslijeđeni iz MKSJ, uz koordinaciju i nadzor ureda tužitelja pri MKSJ/MRMKS.

 Ovo pitanje izuzetno je važno, zbog postojanja više desetina predmeta u kojima su podignute optužnice, a optuženi se nalaze u susjednim zemljama, a riješavanje navedene situacije izuzetno je bitno u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina u regionu.