Održan sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija

27

U Tužiteljstvu BiH, održan je sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kojim je predsjedavala v.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici agencija za provođenje zakona i pravosudnih institucija sa razine BiH, entiteta i Brčko Distrikta, kao i predstavnici međunarodnih organizacija koje u svom djelokrugu rada imaju aktivnosti koje se odnose borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Središnje teme sastanka odnosile su se na procesuiranje kaznenih djela krijumčarenja osoba, jer je evidentno povećanje broja predmeta u ovoj oblasti.

Predstavnici institucija za provođenje zakona, razgovarali su o aktivnostima kojima će se zaštititi sigurnost građana Bosne i Hercegovine, uslijed priliva ilegalnih migranata,  kao i sigurnost migranata i njihov boravak u BiH u skladu sa zakonom i međunarodnim konvencijama.

Također, razgovarano je i  potrebnim aktivnostima na zaštiti žrtava trgovine ljudima, naročito malodobnih osoba koje su višestruko ugrožene prilikom nezakonite ekspolatacije za prosjačenje i drugih oblika izrabljivanja.

Agencije za provođenje zakona u BiH, rade na većem broju predmeta koji se odnose na krijumčarenje osoba kao i trgovinu ljudima a u ovim predmetima ostvaruje se intenzivna regionalna i međunarodna suradnja.

U proteklom periodu realizirane su akcije kodnih naziva „Taurus“ i „Ox“, kao velike međunarodnih operacije u borbi protiv krijumčarenja ilegalnih migranata, koje su realizirane u više zemalja, a u kojima su Tužiteljstvo BiH i Granična policija BiH imali intezivnu i značajnu ulogu.

Vezani članci

Radna grupa Vijeća EU za Zapadni Balkan posjetila ... Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sastala se danas sa Radnom grupom Vijeća EU za Zapadni Balkan, koja boravi u posjeti Bosni i Hercego...
U cilju što uspješnijeg prevazilaženja problema na... Zbog epidemije morbila u KS prof.dr.Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS, pozvala je na sastanak premijera Vlade KS, Edina Fortu i kantonaln...
Orentliher: Tribunal će pisati historiju, ne lider... Presuda Radovanu Karadžiću je izuzetno važna i dugo čekana, izjavila je za Glas Amerike profesorica međunarodnog prava Dajen Orentliker, koja je u Oba...
Sejfudin Tokić: Pravosnažna presuda Radovanu Karad... Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta povodom izricanja pravosnažne presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću dao je sljedeću izjavu za javn...