Održan sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija

17

U Tužiteljstvu BiH, održan je sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kojim je predsjedavala v.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici agencija za provođenje zakona i pravosudnih institucija sa razine BiH, entiteta i Brčko Distrikta, kao i predstavnici međunarodnih organizacija koje u svom djelokrugu rada imaju aktivnosti koje se odnose borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Središnje teme sastanka odnosile su se na procesuiranje kaznenih djela krijumčarenja osoba, jer je evidentno povećanje broja predmeta u ovoj oblasti.

Predstavnici institucija za provođenje zakona, razgovarali su o aktivnostima kojima će se zaštititi sigurnost građana Bosne i Hercegovine, uslijed priliva ilegalnih migranata,  kao i sigurnost migranata i njihov boravak u BiH u skladu sa zakonom i međunarodnim konvencijama.

Također, razgovarano je i  potrebnim aktivnostima na zaštiti žrtava trgovine ljudima, naročito malodobnih osoba koje su višestruko ugrožene prilikom nezakonite ekspolatacije za prosjačenje i drugih oblika izrabljivanja.

Agencije za provođenje zakona u BiH, rade na većem broju predmeta koji se odnose na krijumčarenje osoba kao i trgovinu ljudima a u ovim predmetima ostvaruje se intenzivna regionalna i međunarodna suradnja.

U proteklom periodu realizirane su akcije kodnih naziva „Taurus“ i „Ox“, kao velike međunarodnih operacije u borbi protiv krijumčarenja ilegalnih migranata, koje su realizirane u više zemalja, a u kojima su Tužiteljstvo BiH i Granična policija BiH imali intezivnu i značajnu ulogu.

Vezani članci

ODGOVOR NA DEKLARACIJU SABORA Parlament BiH sprema... U Parlamentu BiH sprema se Rezoluciju Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH o sudi uplitanja Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH. O...
GSS FBIH Na Plješevici pronađena četiri migranta,... Pripadnici Gorske službe spašavanja Federacije BiH pronašli su četiri osobe na lokalitetu planine Plješevice kod Bihaća. Ranije je javljeno da se trag...
BIHAMK Informacije o stanju na putevima Zbog ugaženog snijega i poledice, za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca na putnom pravcu Jablanica-Prozor-Gornji Vakuf...
Kakvo nas vrijeme očekuje danas Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme. U jugozapadnim i planinskim područjima registrovan je i slab snijeg. Visina snijega u 0...