Oglasio se Semir Efendić: Nigdje u svijetu se ne prave presedani da se pobjednik izbora isključi iz vlasti

170

“Formiranje skupštinske većine u Kantonu Sarajevo koju čini šest političkih stranaka bila bi istinska izborna krađa demokratske volje građana Kantona Sarajevo koji su 7. oktobra dali najveću podršku Stranci demokratske akcije. Ako je ovih šest stranaka imalo samo po jednu stavku u svojim programima, a to je borba protiv SDA, onda su trebali napraviti koaliciju i tako nastupiti na izborima. Siguran sam da bi smo ih i sve tako ujedinjene opet pobijedili. Ovako su izašli sa šest izbornih listi i sa po 38 kandidata (ukupno više od 220 kandidata), naspram jedne liste SDA sa 36 kandidata. Samo ja kao nosilac liste SDA dobio sam više preferencijalnih glasova nego ijedna od tih šest stranaka koje sada prave koaliciju i skupštinsku većinu. SDA u Kantonu Sarajevo nije tijesno pobijedila. Dobila je skoro duplo više od sljedeće stranke po broju glasova (54 000 SDA naspram 29 000 NiP)”, napisao je na svom Facebook profilu načelnik sarajevske općine Novi Grad.

Efendić je na Općim izborima bio nosilac liste SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo, i osvojio je 30.724 glasa.

On poručuje da se nigdje u demokratskom svijetu ne prave ovakvi presedani da se pobjednik izbora isključuje iz vlasti.

“Prave se različite koalicije, ali se nigdje bez pobjednika izbora. Iako je formalno pravno ovakva akcija izvodiva, to je u suštini krajnje drsko, neopravdano i neodgovorno. Pravo pitanje je zaista zašto se ove stranke odlučuju na takav potez?Kao prvo, mislim da je u pitanju bijes i zavist naspram SDA koju nisu uspjeli pobijediti, i o kojoj građani očito ne dijele mišljenje s njima, i pored demonizacije ove stranke koju oni decenijama provode, a ona ih ipak pobjeđuje. I kao drugo, nažalost, ono što ih ujedinjuje jeste borba protiv vrijednosti koje predstavlja i štiti SDA uprkos svim poteškoćama. To je jedina stranka u BiH koja se i deklarativno i suštinski zalaže za prava Bošnjaka kao naroda. Zbog toga je i nastala, iako je od početka do danas bila za građansku Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi narodi i građani biti ravnopravni, ali među njima i Bošnjaci sa svojim kolektivnim pravima kakva imaju i drugi. Zbog toga prije svega SDA i do danas ima najznačajniju podršku u Bošnjačkom narodu. Stranke tzv. građanske ljevice u svom djelovanju nikada ne ističu da se bore za prava Bošnjaka kao naroda, niti da predstavljaju taj narod, iako više od 90% svojih glasova dobiju od Bošnjaka”, istakao je Efendić.

Ponovo je komentarisao poziciju Naše stranke, za koju kaže da i ne pokušava djelovati na teritorijama gdje Bošnjaci nisu u većini, poput cijele teritorije RS ili zapadne Hercegovine, gdje čak i ne kandidiraju svoje liste niti kandidate na izborima.

“Od nastanka je ova stranka finansirana sredstvima izvana i ona djeluje kao javno krilo stranih agentura, poput raznih nevladinih organizacija, tzv. nezavisnih medija i sl. Činjenica da je ova stranka prvi put imala kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, i to na izborima kada je postojala mogućnost da u Predsjedništvo budu izabrani Dodik i Čović istovremeno, dovoljno govori sama za sebe. Znali su iz Naše stranke da njihov kandidat Falatar ne može pobijediti, ali su znali i da može uzeti dosta glasova Željke Komšića i time pomoći Draganu Čoviću. Interesantno je zašto Komšić uprkos tome ide u koaliciju s njima. Lider Naše stranke Predrag Kojović prvi je izašao sa inicijativom za formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo bez SDA, iako njegova stranka ima samo 5 zastupnika u novom sazivu Skupštine, i to ne nakon što je SDA kao pobjednik izbora pokušala formirati skupštinsku većinu pa eventualno nije uspjela, već prije nego je i pokušala. Tvrde eto iz ovih šest stranaka kako su građani na izborima dali podršku njima a ne Stranci demokratske akcije da u narednom periodu vode Kanton Sarajevo, iako je SDP ostao na skromnih četiri zastupnička mandata koliko je dobio i prilikom slobodnog pada ove stranke na prošlim izborima. Demokratska fronta je izgubila više od polovine mandata koje je imala, pa umjesto sedam sada ima tri. Savez za bolju budućnost je izgubio skoro pola kluba pa umjesto sedam koliko je imao sada broji četiri zastupnika. Naša stranka je dobila dva mandata više i umjesto ranijih tri sada ima pet, ali to je i dalje duplo manje nego što je dobila pobjednička SDA uz povećanje broja glasova. Nezavisna lista ibrahima Hadžibajrića uspjela je preći izborni prag i ima dva mandata. I Narod i pravda Elmedina konakovića kao nova stranka na političkoj sceni uspjela je uz neviđeni populizam, izrazito negativnu i masno plaćenu izbornu kampanju osvojiti šest zastupničkih mandata”, naglašava on.

Efendić smatra da je situacija u kojoj se država Bosna i Hercegovina danas nalazi veoma je opasna i neizvijesna.

“Lider SNSD-a Milorad Dodik koji uskoro preuzima poziciju predsjednika Predsjedništva BiH po prvi put ima apsolutnu političku kontrolu u entitetu RS i sve pozicije koje u državnoj strukturi pripadaju Srbima, uključujući vjerovatno i novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koji bi uskoro trebao biti izabran, ali i pozicije u sigurnosnim agencijama koje su do sada pripadale SDS-u. U isto vrijeme Dodik ima najtješnju saradnju sa rukovodstvom Srbije sa kojim promatra vojne vježbe ove države uz granicu sa BiH. Obezglavljivanje Bošnjaka kroz svrgavanje sa vlasti SDA u Sarajevu kao glavnom gradu u ovom trenutku sigurno najviše odgovara našim susjedima koji nemaju dobre namjere prema BiH, i koji čekaju povoljan trenutak na međunarodnom planu za neke nove akcije na terenu. U čitavoj toj situaciji stranke poput SDP-a i DF-a, umjesto da se pridruže SDA koja je pobjednik izbora na svim nivoima i zajednički odgovore na opasnosti koje prijete državi, ulaze u potpuno neizvijesnu akciju u koju ih je pozvala Naša stranka, pravljenja vlasti u Sarajevu bez SDA, pa i u drugim kantonima, rizikujući da time u velikoj mjeri ugroze formiranje vlasti na višim nivoima, ali i oslabe poziciju probosanskog bloka u trenutku u kojem ‘antibosanski blok’ nikada nije bio jači. Bez obzira na ovo potpuno bespotrebno mrcvarenje koje su nam priredili u proteklih mjesec dana, vjerujem da će se pronaći izlaz, ali je zaista šteta što se od relativno povoljne situacije za probosanske stranke koju su ih doveli glasači na izborima računajuči novi saziv državnog Predsjedništva i natpolovičnu većinu koju npr. ove tri stranke imaju u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, došlo u veoma slabu početnu poziciju u predstojećem formiranju vlasti na svim nivoima. Jake antibosanske snage moraju dobiti odgovor u još jačim probosanskim snagama, a tu borbu je uvijek predvodila SDA”, zaključio je Efendić.