OHR: Danas će se vidjeti koje su stranke posvećene borbi protiv kriminala i korupcije

64

I Ured visokog predstavnika u BIH je reagirao uoči sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj će se glasati o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH.

Na twiter nalogu OHR-a stoji:

– Današnje glasanje u Domu naroda BiH pokazaće koje političke partije i njihovi predstavnici su posvećeni borbi protiv kriminala i korupcije (a koji nisu).

Ranije je i šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark pozvao delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da preuzmu odgovornost i usvoje neophodne izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH.

Wigemark je apelirao na delegate u Domu naroda da što prije usvoje konačne izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH i na taj način pokažu svoje opredjeljenje da djeluju kao vjerodostojan partner Evropske unije i njenih država članica u borbi protiv teških oblika kriminala i osiguravanju javne sigurnosti u BiH i šire.

Njemačka ambasada se pridružila šefu Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalnom predstavniku EU ambasadoru Larsu-Gunnaru Wigemarku te pozvala delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da preuzmu odgovornost i usvoje neophodne izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH.

– Duboko smo zabrinuti zbog neusvajanja relevantnih izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH, koji treba uskladiti sa Odlukom Ustavnog suda BiH iz 2017. godine kao i međunarodnim i evropskim standardima. Izmjene i dopune Zakona koje su već na razmatranju u Parlamentarnoj skupštini BiH i usvojene u Predstavničkom domu, ispunjavaju potrebne standarde. Međutim, druge predložene izmjene i dopune, koje su do sada razmatrane, bi oslabile vladavinu prava i potkopale mogućnost pravosuđa da se bori protiv teških oblika kriminala, a posebno organizovanog kriminala i korupcije. Pogotovo, izostavljanje pojedinih krivičnih djela kao što su prevara u službi ili pronevjera u službi i terorizam šalje negativan signal prema građanima BiH i EU, navode iz Ambasade SR Njemačke u BiH, objavile su vijesti.ba.