OHR: Poštovati državnu nadležnost u oblasti granične kontrole i imigracija u BiH

21

Politički i institucionalni lideri u Bosni i Hercegovini treba da poštuju ustavni i pravni okvir, a posebno državne nadležnosti u oblasti granične kontrole i imigracija, stav je OHR-a.

Vlada bh. entiteta Republika Srpska odbacila je najave ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da bi pripadnici Federalne uprave policije mogli biti angažirani na čuvanju granice Bosne i Hercegovine i na dijelovima gdje granica prelazi uz taj bh. entitet.

Vlada RS je naložila entitetskom Ministarstvu unutrašnjih poslova da “svim raspoloživim sredstvima, spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji Republike Srpske bez saglasnosti Vlade RS”.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prije toga na konferenciji za medije upitan „da li će pripadnici FUP-a biti upućeni na granične prijelaze koji se nalaze u Republici Srpskoj“ rekao je da će oni biti podređeni Graničnoj policiji BiH.

“Oni nemaju ništa s nadležnostima MUP-a RS. Samo će raditi pod nadzorom Granične policije BiH na zaštiti granice”, kazao je Mektić.

Na pitanje agencije Patria kako komentarišu Zaključak Vlade bh. entiteta Republika Srpska nakon najava o eventualnom učešću pripadnika Federalne uprave policije u kontroli bh. granice, iz OHR su istakli:

“U kontekstu sve većeg broja migranata koji ulaze u BiH, niz političara u cijeloj zemlji istakao je potrebu za boljim upravljanjem državnom granicom BiH. Politički i institucionalni lideri u BiH treba da se angažuju u konstruktivnom dijalogu i postignu dogovor o modalitetima kojima bi se postigao taj cilj, istovremeno u potpunosti poštujući ustavni i pravni okvir, a posebno državne nadležnosti u oblasti granične kontrole i imigracija.”

Vezani članci

Radna grupa Vijeća EU za Zapadni Balkan posjetila ... Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sastala se danas sa Radnom grupom Vijeća EU za Zapadni Balkan, koja boravi u posjeti Bosni i Hercego...
U cilju što uspješnijeg prevazilaženja problema na... Zbog epidemije morbila u KS prof.dr.Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS, pozvala je na sastanak premijera Vlade KS, Edina Fortu i kantonaln...
Orentliher: Tribunal će pisati historiju, ne lider... Presuda Radovanu Karadžiću je izuzetno važna i dugo čekana, izjavila je za Glas Amerike profesorica međunarodnog prava Dajen Orentliker, koja je u Oba...
Sejfudin Tokić: Pravosnažna presuda Radovanu Karad... Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta povodom izricanja pravosnažne presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću dao je sljedeću izjavu za javn...