OHR: Poštovati državnu nadležnost u oblasti granične kontrole i imigracija u BiH

13

Politički i institucionalni lideri u Bosni i Hercegovini treba da poštuju ustavni i pravni okvir, a posebno državne nadležnosti u oblasti granične kontrole i imigracija, stav je OHR-a.

Vlada bh. entiteta Republika Srpska odbacila je najave ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da bi pripadnici Federalne uprave policije mogli biti angažirani na čuvanju granice Bosne i Hercegovine i na dijelovima gdje granica prelazi uz taj bh. entitet.

Vlada RS je naložila entitetskom Ministarstvu unutrašnjih poslova da “svim raspoloživim sredstvima, spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji Republike Srpske bez saglasnosti Vlade RS”.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prije toga na konferenciji za medije upitan „da li će pripadnici FUP-a biti upućeni na granične prijelaze koji se nalaze u Republici Srpskoj“ rekao je da će oni biti podređeni Graničnoj policiji BiH.

“Oni nemaju ništa s nadležnostima MUP-a RS. Samo će raditi pod nadzorom Granične policije BiH na zaštiti granice”, kazao je Mektić.

Na pitanje agencije Patria kako komentarišu Zaključak Vlade bh. entiteta Republika Srpska nakon najava o eventualnom učešću pripadnika Federalne uprave policije u kontroli bh. granice, iz OHR su istakli:

“U kontekstu sve većeg broja migranata koji ulaze u BiH, niz političara u cijeloj zemlji istakao je potrebu za boljim upravljanjem državnom granicom BiH. Politički i institucionalni lideri u BiH treba da se angažuju u konstruktivnom dijalogu i postignu dogovor o modalitetima kojima bi se postigao taj cilj, istovremeno u potpunosti poštujući ustavni i pravni okvir, a posebno državne nadležnosti u oblasti granične kontrole i imigracija.”

Vezani članci

GSS FBIH Na Plješevici pronađena četiri migranta,... Pripadnici Gorske službe spašavanja Federacije BiH pronašli su četiri osobe na lokalitetu planine Plješevice kod Bihaća. Ranije je javljeno da se trag...
BIHAMK Informacije o stanju na putevima Zbog ugaženog snijega i poledice, za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca na putnom pravcu Jablanica-Prozor-Gornji Vakuf...
Kakvo nas vrijeme očekuje danas Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme. U jugozapadnim i planinskim područjima registrovan je i slab snijeg. Visina snijega u 0...
Mektić “direktno u glavu”: Dodik manip... Gostujući u emisiji Face to Face, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je objasnio zašto nije otišao na sastanak kod predsjednice Republike Srpske ...